Majstori ribljeg paprikaša iz cele Vojvodine na takmičenju u Odžacima

Više od 40 ekipa učestvovalo je na Otvorenom prvenstvu Odžaka u kuvanju ribljeg paprikaša koje je juče organizovala Turistička organizacija opštine Odžaci.

kotlic-084Članovi vojvođanske sekcije Kraljevskih kuvara amatera sa sedištem u Bačkoj Topoli, Miloš Petromarkov i Nikola Beko iz Bačke Topole i Željko Rastović iz Apatina, bili su u žiriju koji je ocenjivao pripremljene paprikaše.

Žiri koji je rekao da nije imao lak zadatak i koji se zahvalio svim učesnicima, a organizatore pohvalio za dobro organizovanu manifestaciju, prvo mesto dodelio je ekipi iz Stapara na čelu sa Stamenkom Marićem. Drugo mesto pripalo je kuvaru Dušku Spasiću i njegovoj ekipi iz Kaća, dok je u ime trećeplasirane ekipe iz Bačke Palanke nagradu primio Slobodan Gajić.

Turistička organizacija opštine Odžaci je za najbolje obezbedila nagrade u vidu kotlića.

Veliki broj ekipa i izuzetno jaka konkurencija majstora ribljeg paprikaša iz cele Vojvodine, ono je što po rečima samih učesnika ovu manifestaciju izdvaja od drugih sličnih takmičenja koja se održavaju u odžačkoj opštini, a i šire.

– Impresioniran sam organizacijom i brojem učesnika, pogotovo vrhunskih majstora u kuvanju ribljeg paprikaša, od Bezdana, Sombora, Apatina i svih ostalih mesta. Čestitam na tome organizatorima i mom prijatelju Odžačaninu Dušanu Vičiću, koji se uz Turističku organizaciju opštine Odžaci maksimalno angažovao da odziv takmičara bude ovako veliki – rekao nam je jedan od učesnika ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Odžaka u kuvanju ribljeg paprikaša, Milivoje Milivojević iz Šajkaša.

– Teško je naći jednu manifestaciju, kao što je ova danas, na kojoj se okupi toliki broj vrhunskih kuvara i pobednika regionalnih i državnih takmičenja. Ove godine je moj sin glavni kuvar u našoj ekipi, pa sam imao priliku da obiđem sve učesnike i mogu reći da je konkurencija jača nego prošle godine – kaže Rajko Popović iz Bačkog Brestovca.

Udruženje “Dadin zeleni salaš” iz Sivca predstavljala je četvoročlana ekipa. To udruženje se po prvi put takmičilo na Otvorenom prvenstvu Odžaka, a inače je redovni učesnik ovakvih manifestacija u Srbiji i okruženju. Osim po tome što su bile u tradicionalnim narodnim nošnjama, članice ove ekipe su se predstavile i zanimljivo uređenim štandom.

– Naš etno salaš se nalazi između Sivca i Crvenke i registrovan je za proizvodnju zdrave hrane, za turizam i kulturu starih običaja. Na salašu inače živimo suprug i ja, a samo udruženje broji pedesetak članova – kaže Dragoslava Kaluđerski, predsednica udruženja i domaćica na “Dadinom salašu”.

kotlic-027Turistička organizacija opštine Odžaci je po četvrti put organizovala Otvoreno prvenstvo Odžaka u kuvanju ribljeg paprikaša, gastronomsku manifestaciju koja je postala nezaobilazni deo turističke ponude opštine Odžaci.

– Zadovoljni smo brojem ekipa koje su učestvovale, a možemo se pohvaliti i da smo imali dosta kvalitetnih takmičara iz cele Vojvodine, bili su predstavnici gotovo svih opština. Ovo je četvrto po redu Otvoreno prvenstvo Odžaka u kuvanju ribljeg paprikaša i tu tradiciju nećemo prekidati, nego ćemo nastaviti da ovo takmičenje organizujemo i u narednim godinama – kaže direktor opštinske Turističke organizacije Marko Drobac, koji je i uručio nagrade predstavnicima tri najbolje ekipe.

Takmičenje u kuvanju ribljeg paprikaša u Odžacima pratila je prezentacija rakije i vina, a na štandovima su se predstavili proizvođači iz Vrbasa, Temerina i Sombora. Prisutan je bio i jedan proizvođač paprike i drugog začinskog povrća iz Sivca.

Za dobru atmosferu tokom trajanja manifestacije bio je zadužen bend “Gessert” iz Odžaka.

Categories: