Haiku konkurs 2016 – objavljeni rezultati

Narodna biblioteka “Branko Radičević” Odžaci objavila je rezultate 27. međunarodnog Haiku konkursa za neobjavljene pesme i ciklus godine, na koji je više od stotinu učesnika poslalo oko 160 radova.

Direktorica Narodne biblioteke Biljana Zlatković
Direktorica Narodne biblioteke Biljana Zlatković
Direktorica Narodne biblioteke Biljana Zlatković ističe da su, pored autora iz naše zemlje, na konkursu učestvovali i autori iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Austrije, Australije, SAD i po prvi put iz Nemačke.

– S ponosom mogu da kažem da imamo 74 ciklusa, što je mnogo jer je ciklus jako teško napisati, a bilo je i teško odabrati najbolje stihove. Selektor je bio profesor Mirko S. Marković i selekcija je rađena na katedri za japanologiju, ja im se ovim putem zahvaljujem što su nam izašli u susret – kaže Zlatković.

Šta sve ne rade
senke pijanih ljudi –
gledam ih trezan.

D. J. Ristić (I)

Dan pred Vaskrs –
starica poklanja jaja
poslednjem kupcu.

D. Mijajlović Adski (II)

Pečeno jagnje
hladi se na ražnju –
stigla i muva.

V. Miletić (III)

Prva nagrada za neobjavljenu pesmu na ovogodišnjem Haiku konkursu pripala je Draganu J. Ristiću iz Niša, drugu nagradu dobio je Dušan Mijajlović Adski iz Niša, a treću Vitomir Miletić iz Petrovaradina.

Nagrada za najbolji haiku ciklus otišla je Srbi Takiću iz Vlasotinca.

Pohvaljeni su sledeći autori: Dobrašin Jelić iz Beograda, Gordana Matić Drakula iz Velikih Crljena, Dragica Obradović iz Jagodine, Đermano Vitasović iz Pule, Milenko Šarac iz Pljevalja, Aleksandar Obrovski iz Novog Sada, Toni Pavleski iz Prilepa, Veselin Brnović iz Podgorice i Nina Kovačić iz Zagreba.

Kao i ranijih godina, nakon objavljenih rezultata sledi štampanje zbornika sa odabranim ciklusima i haiku stihovima. Selektor je odabrao po nekoliko radova od svakog autora koji će se naći u zborniku.

Zbornik bi trebalo da bude završen u avgustu, dok će dodela nagrada najuspešnijim učesnicima Haiku konkursa, kao i unazad šest godina, biti održana u septembru, kaže direktorica Narodne biblioteke Biljana Zlatković.

Categories: