Peto otvoreno prvenstvo Odžaka u kuvanju ribljeg paprikaša

U dvadesetak kotlića kuvao se riblji paprikaš na 5. Otvorenom prvenstvu Odžaka u kuvanju ribljeg paprikaša koje je u subotu, 7. maja, organizovala Turistička organizacija opštine Odžaci.

1Žiri koji je ocenjivao paprikaše nije imao lak zadatak, iako je bilo manje učesnika u odnosu na prethodna izdanja ovog takmičenja i u odnosu na broj ekipa koji je bio najavljen, verovatno i zbog vremenskih uslova koji nekoliko sati pre takmičenja nisu bili obećavajući.

Međutim, do paljenja vatre i postavljanja kotlića vreme se prolepšalo tako da su se i sa te strane ispunili svi uslovi da ovo bude jedna uspešna manifestacija.

Organizatori su svim ekipama obezbedili ribu, a vodu, papriku i ostale začine mogli su da koriste po sopstvenom izboru. Za kuvanje paprikaša takmičari su imali više nego dovoljno vremena.

Težak zadatak žiriju je zadao dolazak nekih od najboljih kuvara ribljeg paprikaša iz cele Vojvodine koji su se okupili u Odžacima. Među njima i iskusni majstor Ivan Terek iz Sombora, koji je učesnik Otvorenog prvenstva Odžaka bio i svih prethodnih godina.

– Recept za dobar riblji paprikaš je kvalitetna riba, voda, začini, dobra paprika, luk, so, a sve ostalo po ukusu. Svi mi takmičari se trudimo da pogodimo ukus žirija, neko voli gušći paprikaš, neko ljući – kaže Terek.

2Po ukusu žirija ove godine bio je paprikaš koji je skuvao Slobodan Novaković iz Odžaka, kome je pripalo prvo mesto. Drugi je mladi Nenad Buzek iz Zrenjanina, a treći Ante Maras iz Crvenke.

Turistička organizacija opštine Odžaci je trojicu najboljih kuvara nagradila peharima i kotlićima sa nogarima.

– Od takmičara se očekivalo da skuvaju pravi “odžački” riblji paprikaš, koji je gušći i crveniji – kaže Zoran Bjelić iz Rumenke, jedan od članova žirija u kome su još bili Vera Lečei iz Novog Sada i Dragan Jerotić iz Pančeva.

Prema mišljenju većine prisutnih, finese su odlučivale o pobednicima, a to je i manje važno od druženja i dobre zabave što su razlozi zbog kojih većina učesnika dolazi na ovakve manifestacije.

Pre proglašenja pobednika nastupio je KUD “Nova mladost” iz Odžaka sa svoja tri izvođačka sastava, što je ovoj sada već tradicionalnoj kulinarskoj manifestaciji dalo i kulturno-zabavni karakter.

Categories: