U biblioteci u Ratkovu održan istorijski čas povodom Dana državnosti

Dan državnosti Srbije Narodna biblioteka “Branko Radičević” u Odžacima obeležila je brojnim aktivnostima koje su trajale tokom cele ove nedelje, a uglavnom se radi o izložbama o Sretenju kao državnom i verskom prazniku. Završnica manifestacije bila je danas u Ratkovu gde je ogranak biblioteke organizovao istorijski čas povodom ovog praznika.

biblioteka-ratkovo-1Gost biblioteke bio je istoričar Saša Marković, profesor na Pedagoškom fakultetu u Somboru, inače rođeni Ratkovčanin. On je prisutnima govorio o istorijskim okolnostima koje su vladale u Srbiji i Evropi u vreme donošenja Sretenjskog ustava, koji je predstavljao početak ustavne borbe Srbije za stvaranje moderne države.

Ustav koji je donet na Sretenje 1835. godine trajao je svega dve nedelje i nije zaživeo zbog toga što je bio vrlo slobodarski i liberalno napisan, te kao takav nije prihvaćen od strane tadašnjeg vladara Srbije Miloša Obrenovića i velikih evropskih sila, istakao je profesor Marković.

– Poruka cele ove istorijske priče je da mi stalno treba da preispitujemo svoju prošlost, ne bi li se na greškama naših predaka učili i išli dalje u budućnost, ukoliko je moguće što bezbolnije. Treba da se podsećamo na datume iz prošlosti, ali da mislimo savremeno i da mislimo na budućnost – kazao je Marković.

Bibliotekarka Snežana Obradović
Bibliotekarka Snežana Obradović
Istorijski čas povodom Dana državnosti Srbije održan je u renoviranim prostorijama ratkovačke biblioteke u organizaciji bibliotekarke Snežane Obradović. Manifestaciju je podržala OŠ “Ratko Pavlović Ćićko”, čiji su učenici izveli kraći recital rodoljubivih pesama.

Sretenje kao praznik se već tri godine proslavlja u centralnom objektu Narodne biblioteke u Odžacima, a tako i u svim ograncima, rekla je direktorica te ustanove Biljana Zlatković, koja se zahvalila bibliotekarki Snežani Obradović na uloženom trudu, profesoru Saši Markoviću što se odazvao pozivu biblioteke i osnovnoj školi u Ratkovu na podršci celoj manifestaciji.

– Ovom manifestacijom u Ratkovu svečano se završava pet dana obeležavanja Dana državnosti u Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” – istakla je direktorica Zlatković.

Zlatkovićeva se zahvalila i školama iz ostalih opštinskih mesta koje su zajedno sa bibliotekom učestvovale u obeležavanju ovog praznika.

Categories: