Biblioteka nagradila najvrednije čitaoce

U Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” u Odžacima danas je organizovana podela nagrada najvrednijim čitaocima na dečijem odeljenju i odeljenju odraslih.

1Dečije odeljenje biblioteke po prvi put je prošle godine organizovalo akciju “Jedna knjiga – jedan bod”, čiji je cilj promocija knjige i čitanja. Nagrade dobijaju deca koja pročitaju najviše knjiga u određenom vremenskom periodu i njima biblioteka daje prigodne poklone.

I ove godine su među nagrađenim članovima dečije biblioteke brojnije devojčice. Biblioteka je nagradila Anju Zdravković, Jelenu Knezi, Ninu Vuković i Aleksandru Mitić. Kod dečaka je najviše knjiga pročitao Stefan Jovanović.

Deci je prigodne poklone uručila bibliotekarka Jovanka Blanuša, koja je istakla da se radi o dobrim čitaocima i vrednim članovima biblioteke.

Dečije odeljenje Narodne biblioteke “Branko Radičević”, koje ima oko 400 članova, različitim osmišljenim aktivnostima nastoji da knjigu približi najmlađoj čitalačkoj populaciji.

Bibliotekarku Blanušu pitali smo i šta najviše čitaju najmlađi članovi biblioteke.

– Deca mlađeg školskog uzrasta najviše vole “Džeronimo Stiltona” dečaci, a devojčice “Teu Stilton”. To je sigurno najčitanije već godinama u biblioteci. Stariji uzrast voli naučnu fantastiku, epsku fantastiku i prave ljubavne dečije romane, sve zavisi od ukusa – kaže Blanuša.

3Ove godine prigodnim poklonima nagrađeni su i najvredniji odrasli članovi biblioteke, što je po rečima bibliotekarke Ljiljane Stojković kruna manifestacije “Vi i biblioteka” koja je po prvi put održana na odeljenju odraslih.

– Mi imamo puno vrednih čitalaca, ali ove godine su ovih desetoro koje ćemo danas nagraditi bili najvredniji. Poklon je skroman i sastoji se od jedne knjige i nekih sitnica. Želim da se zahvalim svim čitaocima što su naši članovi, jer bez njih ne bi postojala ni ova biblioteka – kazala je Stojkovićeva.

Nagrađeni su: Nataša Gerštner, Borka Kostić, Ljiljana Trandafilović, Vukoman Komnenić, Ivan Dinčić, Jan Benka, Ljiljana Mišetić, Smiljana Nikolić, Miljan Mitić i Jovan Radmanović.

– Nisam dugo član biblioteke, kada sam otišla u penziju odmah sam se učlanila jer najviše od svega volim da čitam. Za ove tri godine koliko sam ovde mislim da sam pročitala negde oko 150 njihovih knjiga, a svakog meseca uzmem po tri knjige. Oduševljena sam sa izborom knjiga u našoj biblioteci, sa njihovom uslugom, jako su požrtvovani da pronađu knjigu koju želim ili da mi daju savet šta bih mogla da pročitam – kaže Borka Kostić.

Categories: