Na završnoj svečanosti Meseca knjige nagrađeni učesnici konkursa

Narodna biblioteka “Branko Radičević” iz Odžaka organizovala je danas u višenamenskoj sali Sportsko-poslovnog centra Odžaci završnu svečanost i dodelu nagrada najuspešnijim učesnicima tradicionalnog literarnog i likovnog konkursa koji se raspisuje u okviru manifestacije “Mesec knjige”.

1Likovni deo konkursa bio je namenjen polaznicima Predškolske ustanove “Poletarac” iz Odžaka uzrasta od tri do šest godina, dok su u okviru literarnog dela konkursa mogli da učestvuju učenici osnovnih i srednjih škola i odrasli iz opštine Odžaci.

Najuspešnijim učesnicima 38. po redu konkursa “Mesec knjige” nagrade u vidu knjiga i pohvalnice uručila je direktorica Narodne biblioteke Biljana Zlatković.

– Svake godine stigne mnoštvo radova, no međutim ove godine smo zaista bili iznenađeni količinom radova. Posebno ću izdvojiti viši školski uzrast gde hoću da se zahvalim mentorima i svima koji su pisali radove. Nije bilo lako osvojiti tu prvu, drugu ili treću nagradu zato što je radova bilo zaista mnogo. Emocije su vas ponele pa ste rado pisali na neke teme o kojima bi možda pred drugima ćutali – rekla je Zlatković obraćajući se nagrađenim učesnicima konkursa.

Na konkursu je dodeljeno ukupno devet nagrada za likovne radove polaznicima “Poletarca”, a direktorica odžačke biblioteke istakla je da su ove godine učestvovala deca iz svih objekata te predškolske ustanove. Zlatkovićeva se zahvalila poletarcima na trudu koji svake godine ulože da bi raznim tehnikama odgovorili na zadatu temu.

U kategoriji predškolaca dodeljena je jedna prva, dve druge i tri treće nagrade, a u uzrastu od tri do pet godina po jedna prva, druga i treća nagrada.

Teme konkursa bile su inspirativne i za osnovce i srednjoškolce koji su poslali veliki broj literarnih radova koji su konkurisali za nagrade. U kategorijama nižeg i višeg školskog uzrasta dodeljene su po jedna prva, dve druge i tri treće nagrade, u kategoriji srednjih škola po jedna prva, druga i treća nagrada i jedna nagrada u kategoriji odraslih.

Nakon dodele nagrada prikazana je lutkarska predstava “Tri praseta” u izvođenju glumca Slobodana Lazića iz Putujećeg pozorišta “Svitac” iz Bača. On je rekao da je ovo bila predstava u čast svih nagrađenih učesnika konkursa i istakao da su deca koja odrastaju uz lutkarske predstave verna publika njegovog pozorišta.

– Glumac i uopšte svako ko radi za decu i sa decom mora da im priđe otvorenog srca, jer će ga samo tako deca prihvatiti. Takođe, ne samo da su nas ovde u Odžacima lepo prihvatila deca, već i odrasli koji su evo posle ko zna koliko godina gledali jednu lutkarsku predstavu sa istim žarom kao i deca, nisu toliko kao i deca navijali, ali sam video osmehe i radost i na njihovim licima i nadam se da sam večeras bar malo ulepšao nekom veče – kazao je Lazić.

3Nagrađeni polaznici PU Poletarac

U okviru likovnog dela konkursa nagrađeni su sledeći predškolci: Luka Bećić iz Odžaka (I nagrada), Nikola Trtica iz Bačkog Brestovca (II nagrada), Filip Đurđević iz Bogojeva (II nagrada), Teodora Stamenković iz Srpskog Miletića (III nagrada), Jovana Drobac iz Odžaka (III nagrada) i Ema Popović iz Odžaka (III nagrada).

U uzrastu od tri do pet godina prvu nagradu za likovni rad dobio je Pavle Kosovac iz Odžaka, drugu Hana Filipović iz Odžaka, a treću nagradu Pavle Đukić iz Odžaka.

Rezultati literarnog dela konkursa

U literarnom delu konkursa, u kategoriji nižeg školskog uzrasta nagrađeni su sledeći osnovci: Milica Cvetković iz OŠ “Branko Radičević” u Odžacima (I nagrada), Jelena Lazić iz OŠ “Vuk Karadžić” u Deronjama (II nagrada), Minja Petrović iz OŠ “Branko Radičević” u Odžacima (II nagrada), Andrija Stojković iz OŠ “Bora Stanković” u Karavukovu (III nagrada), Vuk Savić iz OŠ “Vuk Karadžić” u Deronjama (III nagrada) i Denis Hrnčiar iz OŠ “Nestor Žučni” u Laliću (III nagrada).

U kategoriji višeg školskog uzrasta nagrade su dobili sledeći učenici: Filip Radović iz OŠ “Branko Radičević” u Odžacima (I nagrada), Martina Bačić iz OŠ “Miroslav Antić” u Odžacima (II nagrada), Mitar Maklenović iz OŠ “Vuk Karadžić” u Deronjama (II nagrada), Jelena Nedeljković iz OŠ “Kosta Stamenković” u Srpskom Miletiću (III nagrada), Jovana Ćulibrk iz OŠ “Miroslav Antić” u Odžacima (III nagrada) i Bogdan Pokrajac iz OŠ “Marko Orešković” u Bačkom Gračacu (III nagrada).

Prvu nagradu u kategoriji učenika srednjih škola dobio je Strahinja Stamenković iz Tehničke škole Odžaci, drugu Tamara Mihaljica iz Tehničke škole Odžaci, a treću Milica Zlatković iz Gimnazije i ekonomske škole “Jovan Jovanović Zmaj” u Odžacima.

U kategoriji odraslih nagrađena je Maja Jovanović iz Deronja.

Categories: