U biblioteci u Odžacima priređena izložba radova sa dekupaž radionice

Povodom završetka radionice dekupaža koju je vodila bibliotekarka Jovanka Blanuša, u Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” u Odžacima priređena je završna izložba radova. Radionicu su pohađale učenice viših razreda iz obe odžačke osnovne škole.

1Direktorica Narodne biblioteke Biljana Zlatković rekla je na otvaranju izložbe da bibliotekarka Jovanka Blanuša sa dečijeg odeljenja godinama unazad organizuje različite manifestacije i kreativne radionice za decu, a da je ove godine odlučeno da to bude radionica dekupaža i da tako Narodna biblioteka daje svoj doprinos očuvanju nečeg što je narodna tradicija i istorija.

– Radionica dekupaža je za nas bila nešto novo. Imali smo mnogo učenika koji su bili uključeni u radionicu, danas su ovde one učenice koje su bile najvrednije, a neke nisu tu zbog drugih obaveza. U početku je njihov rad bio drhtav i treman, a kasnije veoma kvalitetan sa izuzetno lepim radovima. Ne mislim da ćemo ovde stati, već ćemo smisliti i nešto novo, jer je divno kada u popodnevnim časovima imate 10-15 učenika ovde u biblioteci, koji skladno i složno rade – rekla je Zlatković i zahvalila se svim učesnicima radionice što su bili gosti Biblioteke na ovoj manifestaciji.

Dekupaž je veština ili tehnika ukrašavanja predmeta uz pomoć salveta i to je tzv. salvetna dekupaž tehnika, kaže bibliotekarka Jovanka Blanuša i dodaje da je Biblioteka obezbedila materijal koji je bio potreban za rad, a da je sve drugo bilo na polaznicama radionice koje su trebale da pokažu koliko su vešte i kreativne.

– Učenice su izrađivale slike tehnikom dekupaža, počeli smo sa tim, a kasnije će one moći da izrađuju i zahtevnije radove kada usavrše svoju tehniku. Na kraju ovakvih radionica volimo da organizujemo jednu ovakvu izložbu gde ljudi mogu da vide šta su deca radila, odnosno gde se može videti kako su deca provodila vreme u biblioteci. Mislim da je to najveća nagrada toj deci za njihov rad – ističe Blanuša.

Polaznice radionice su nam rekle da su se uglavnom sve po prvi put susrele sa tehnikom dekupaža i da je rad u grupi bio vrlo interesantan. Istakle su i da je najzahtevniji deo radionice bio taj što je bilo potrebno puno strpljenja i preciznosti kako se papirne salvete ne bi pocepale tokom rada.

Categories: