Predavanje o dobrovoljnom davalaštvu krvi održano u Gimnaziji i ekonomskoj školi

Crveni krst Odžaci danas je realizovao predavanje na temu dobrovoljnog davalaštva krvi u Gimnaziji i ekonomskoj školi “Jovan Jovanović Zmaj” u Odžacima. Predavanje koje je održano u vremenu drugog školskog časa, bilo je namenjeno učenicima završnog razreda te srednje škole.

1Predavači su bili dr Ruža Radmilo iz Službe za transfuziju krvi u Somboru i volonteri Crvenog krsta Odžaci Nebojša Stamenković i Dunja Jazavac, koji su prošli obuku za vršnjačke edukatore u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi.

– Svake godine organizacija Crvenog krsta iz Odžaka u saradnji sa našom službom organizuje predavanja na temu promocije dobrovoljnog davalaštva krvi. Cilj naših poseta srednjim školama je da aktiviramo mlade ljude, da ih motivišemo da se priključe akciji dobrovoljnog davanja krvi, da pokažu koliko su veliki i humani i samim tim da pomognu, jer naše malo nekom može značiti sve – kaže dr Radmilo.

Ona napominje da dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava odrasla osoba, starosti od 18 do 65 godina, koja ima više od 50 kilograma i dobro se zdravstveno oseća.

Nakon održanog predavanja srednjoškolcima je upućen poziv da se priključe akciji dobrovoljnog davalaštva krvi koja će biti održana 19. novembra u Domu zdravlja Odžaci.

Categories: