Apel dobrovoljnim davaocima krvi: Najpotrebnija AB krvna grupa

Institut za transfuziju krvi Srbije iz Beograda upozorio je juče da zbog nestašica krvi u Srbiji postoji mogućnost da dođe do odlaganja operacija i apelovao na građane da se odazovu na pozive za dobrovoljno davanje krvi. Kako se navodi u saopštenju, rezerve krvi se smanjuju jer se dnevno prikupi znatno manje jedinica krvi nego što je neophodno za zbrinjavanje pacijenata u beogradskim bolnicama.

krvDr Marija Gutović iz Odeljenja za transfuziologiju Opšte bolnice u Somboru kaže da je uobičajeno da se tokom letnjih meseci zalihe krvi smanjuju, ali da somborska zdravstvena ustanova za sada raspolaže sa dovoljnim količinama krvi.

Povodom sutrašnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi koja će biti održana u Odžacima, doktorica Gutović ističe da je trenutno najpotrebnija AB pozitivna krvna grupa.

– U svim bolnicama verovatno tokom letnjih meseci postoji jedna blaga nestašica krvi, a u Beogradu je to više izraženo. Mi imamo potrebu za AB krvnom grupom, tako da možemo da uputimo poziv za sutrašnju akciju u Odžacima prvenstveno onim davaocima koji znaju da imaju tu krvnu grupu – kaže dr Gutović.

Ona, međutim, dodaje da je poziv za davanje krvi upućen i svim ostalim davaocima, bez obzira na krvnu grupu, koji se dobro zdravstveno osećaju, sposobni su i odmorni.

– Bez obzira što ostalih krvnih grupa imamo onoliko koliko nam je trenutno potrebno, svi dobrovoljni davaoci su dobrodošli. Naravno, ukoliko imamo viškova krvi mi ih prosleđujemo prema beogradskom institutu za lečenje pacijenata – ističe dr Gutović.

Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi sutra će biti održana u prostoriji na Bunkeru u Odžacima od 8 do 12 sati. Organizatori ove akcije su Crveni krst Odžaci i Odeljenje za transfuziologiju Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” u Somboru.

Categories: