Po treći put će u karavukovačkoj školi biti obeležen Dan broja Pi

U karavukovačkoj školi će po treći put biti obeležen Dan broja Pi – 14. mart. Taj dan će ove godine na predlog učenika biti obeležen kao Sportski dan Pi, pa će neke od poznatih sportskih igara biti pretvorene u matematičke.

dan-broj-pi-karavukovo-2015– Imaćemo kros koji je povezan sa brojem Pi, košarku po specijalnim pravilima, pikado koji smo imali i prošle godine, ali su sada samo malo promenjena pravila. Sem toga biće i igra “Ne ljuti se čoveče”, sa specijalnom kockom gde će umesto šestice biti broj Pi – rekla je za Radio Odžake nastavnica matematike u OŠ “Bora Stanković” u Karavukovu Ivana Antić.

Ona ističe da je cilj da đaci nauče šta broj Pi predstavlja, tako da će se jedan učenik naći u ulozi Arhimeda, koji je prvi odredio njegovu približnu vrednost. Taj učenik će glumiti poznatog fizičara i matematičara, govoriti o broju Pi i usput deliti kolačiće, kaže Antićeva.

Prve dve godine je proslava Dana broja Pi u karavukovačkoj školi počinjala simbolično u 15.14 (3.14), odnosno u 13.59 (1.59) sati, dok je ove godine početak zakazan u 9.26 sati (decimale broja Pi su 3,1415926…), a sva dešavanja biće organizovana u školskoj fiskulturnoj sali.

Broj Pi je, za razliku od nekih drugih matematičkih konstanti, stekao mnoštvo poklonika, pa je tako ustanovljen i Međunarodni dan broja Pi. On se slavi 14. marta svake godine, jer numerički gledano taj dan u anglosaksonskom načinu pisanja datuma, mart kao treći mesec, 14. kao dan u mesecu, izgleda kao broj Pi 3,14.

Categories: