Dan bezbednog interneta obeležen i u Odžacima

Pod sloganom “Stvorimo bolji internet zajedno”, danas je obeležen Dan bezbednog interneta. U školama su prema preporuci Ministarstva prosvete, povodom ovog dana organizovane različite aktivnosti.

dan-bezbednog-interneta-001U OŠ “Miroslav Antić” u Odžacima će u okviru časova informatike i računarstva, ne samo danas već i narednih dana biti organizovana predavanja i radionice na kojima će nastavnica Svetlana Erceg učenike upoznati sa osnovnim pravilima ponašanja za bolju bezbednost na internetu.

Ona je u izjavi za Radio Odžake rekla da o bezbednosti dece na internetu treba govoriti svaki dan, a ne samo danas. Po njenim rečima, deca sve više vremena provode na društvenim mrežama i zato je važna edukacija i dece i roditelja o svim opasnostima i mogućim zloupotrebama.

– Radionice koje ćemo održati u školi namenjene su nastavnicima, učenicima i njihovim roditeljima, sa ciljem da oni nauče osnovna pravila i bonton ponašanja na društvenim mrežama. Zatim, organizovaćemo i radionice gde će učenici sami pokušati da naprave društvenu mrežu i da sami postave određena pravila ponašanja, šta je dobro a šta nije. Kao i prošle godine što smo imali aktivnost, oni treba da naprave i jedan kratak film i brošuru o tim pravilima koja će biti svima dostupna. Takođe, biće i kviz znanja – rekla je Svetlana Erceg.

Nedovoljan broj časova u okviru redovne nastave informatike i računarstva je posvećen bezbednosti dece na internetu. Zato je jako bitno da i roditelji budu potkrepljeni određenim znanjem kako bi znali da decu zaštite, da prate njihove aktivnosti na internetu i budu pripremljeni da adekvatno reaguju kada primete da su im deca u opasnosti, ističe nastavnica Erceg.

Današnje predavanje u OŠ “Miroslav Antić” bilo je posvećeno digitalnom nasilju i društvenim mrežama. Zaključeno je da svi treba da vode računa o sopstvenoj bezbednosti na internetu i kao podjednako važno, da nauče da poštuju prava drugih ljudi i budu svesni mogućih posledica sopstvenog ponašanja na internetu.

Na naše pitanje šta ne bi trebalo raditi na internetu, većina osnovaca je rekla da ne bi trebalo ostavljati lične podatke i da ne bi trebalo vređati druge osobe preko društvenih mreža. Takođe, da treba posećivati samo proverene sajtove i paziti koji programi i igrice se preuzimaju sa interneta.

Na kraju predavanja prikazan je i muzički spot kojim učenici OŠ “Miroslav Antić” na zanimljiv način poručuju svojim drugarima kako treba da se zaštite kada su na internetu. Ovaj video je nastao prošle školske godine i sa njim su odžački osnovci učestvovali na konkursu “Igraj bezbedno”.

Obeležavanje Dana bezbednog interneta inicirala je Insejf (Insafe) organizacija, sa ciljem promocije sigurnijeg i odgovornijeg korišćenja onlajn tehnologija i mobilnih telefona, posebno među mladima i decom širom sveta.

Categories: