Baština po dužini i širini – Apatin i Odžaci

Nakon Sombora i Apatina, i u Odžacima je prikazana izložba fotografija nastalih u okviru projekta Digitalizacija kulturne baštine “Baština – po dužini i širini: Apatin i Odžaci“”. Nosilac projekta je Foto kino i video klub “Rada Krstić” iz Sombora, a u snimanju fotografija učestvovali su i članovi Foto kluba iz Osijeka i Moholi foto fondacije iz Baje. Izložba je u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Odžaci bila postavljena danas od 10 do 13 sati na platou Sportsko-poslovnog centra.

digitalizacija-kulturne-bastineProjekat Digitalizacija kulturne baštine traje od juna i predvideo je najpre istraživanje na terenu, a zatim i digitalno beleženje zatečenog kulturnog nasleđa u opštinama Apatin i Odžaci i njegovu prezentaciju kroz organizovanje izložbi odabranih fotografija.

Pri tome se pažnja poklanjala objektima koji su zvanično evidentirani kao spomenici kulture, kao i onima sa ambijentalnom vrednošću ili koji su autentični čuvari tradicionalnog i interkulturalnog miljea, a sve u cilju da se poveća interesovanje javnosti za te objekte.

– Osnovna ideja projekta je da se slikaju i digitalno sačuvaju snimci sakralnih objekata, istorijski vrednih, ali i nekih drugih objekata kao što su etno kuće i stvari koje su u njima, i da se na neki način prikažu širokoj publici. Jedna od važnih stvari je i to da će negde oko 200 fotografija naći svoje mesto i na Google Earht-u, da bi se locirale i mapirale kao istorijska i kulturna dobra – kaže Branko Milešević, predsednik Foto kino i video kluba “Rada Krstić” iz Sombora.

Iako se projekat zvanično završava ovim izložbama i javnom tribinom posvećenom digitalizaciji kulturne baštine u Zapadno-bačkom okrugu koja će biti održana sutra u muzeju u Somboru, on će nastaviti da živi kroz fotografije koje će biti postavljene na internetu, ističe Milešević i dodaje da je turističkim organizacijama i opštinama ponuđeno da te fotografije koriste za potrebe izrade svojih promotivnih materijala i predstavljanja na sajmovima turizma.

Projekat Digitalizacija kulturne baštine podržali su Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija i opštine Apatin i Odžaci.

Categories: