Položeni venci na spomen obeležje oslobodiocima

Na današnji dan 1944. godine jedinica bačkopalanačkog partizanskog odreda na čelu sa komandantom Svetozarom Veličkovićem ušla je u Odžake, koje su nešto ranije napustile okupatorske snage. Povodom 70. godišnjice oslobođenja Odžaka u Drugom svetskom ratu, predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a, rezervnih vojnih starešina i Vojske Srbije položili su danas vence na spomen obeležje oslobodiocima na groblju u Odžacima, odajući tako počast svim stradalima u borbi za slobodu.

polaganje-vencaIako nisu naišli na otpor okupatora u samom gradu, pripadnici Narodnooslobodilačke vojske koji su doneli slobodu u Odžake imali su tri žrtve, koje su stradale od dejstva nemačke avijacije, podsetio je predsednik Opštinskog odbora SUBNOR-a Božidar Vemić.

– Treba ovom prilikom pomenuti i hrabrost Odžačana, radnika “Fabrike” (fabrika kanapa i užarije, posleratni “Ites Lola Ribar”), koji su se okupili i sa lovačkim puškama i pištoljima branili fabriku, jer su nemačke snage dobile zadatak da pre povlačenja unište sve što vredi. Ta hrabra grupa ljudi je rizikujući svoje živote uspela da spreči fašiste da unište “Fabriku”. Zahvaljujući njima Odžaci su se razvijali 50 godina uz “Fabriku” koja je bila motor razvoja opštine i šire okoline – rekao je Vemić.

Pored predsednika SUBNOR-a, zajednički venac na spomen obeležje oslobodiocima u Odžacima položili su i zamenik predsednika Skupštine opštine Miroslav Kondić i predsednik Saveza rezervnih vojnih starešina opštine Odžaci Slobodan Popović.

U ime Vojske Srbije venac je položila delegacija Prvog centra za obuku u Somboru, na čelu sa potpukovnikom Stipanom Zlatarom.

U opštini Odžaci se 22. oktobar, osim kao Dan oslobođenja, obeležava i kao Dan opštine i Dan kolonizacije.

Categories: