Dr Gutović: Dobrodošao je svaki davalac krvi

Do kraja ovog meseca Crveni krst Odžaci i Zavod za transfuziologiju iz Sombora organizovaće tri terenske akcije davalaštva krvi na području opštine Odžaci, a prve akcije biće sutra u Ratkovu i Laliću. Iz Zavoda tim povodom apeluju na davaoce da se odazovu u što većem broju.

foto: arhiva
foto: arhiva
Načelnicu Zavoda za transfuziologiju u Somboru dr Mariju Gutović pitali smo da li je zbog sezone godišnjih odmora tokom leta manji broj davalaca krvi.

– Mi u našem regionu nemamo te karakteristične padove u broju davalaca tokom leta, zato što nema firmi koje koriste kolektivne godišnje odmore, a takođe i ne zavisimo od studentske i đačke omladine da bi broj davalaca bio manji sada kada je letnji raspust – kaže dr Gutović i dodaje da su akcije koje organizuje somborski Zavod raspoređene ravnomerno tokom cele godine: – Približno isti broj akcija imamo u svakom mesecu, leti bude nešto manji broj davalaca, ali je i manji broj operativnih zahvata za koje su potrebne jedinice krvi.

Poziv dobrovoljnim davaocima krvi da se u što većem broju odazovu akcijama je uvek aktuelan, istakla je dr Gutović, koja je povodom akcija koje će u narednom periodu biti održane na području opštine Odžaci poziv posebno uputila onima koji nisu dali krv duže vreme, kao i onima koji bi hteli po prvi put da daju dragocenu tečnost.

– Nama je svaki davalac dobrodošao. Što se tiče krvnih grupa, sve su nam jednako važne, ali nam je akcenat uvek nekako više na Rh negativnim krvnim grupama s obzirom da je samo 15 odsto našeg stanovništva Rh negativno – kazala je načelnica Zavoda za transfuziologiju u Somboru u razgovoru za Radio Odžake.

U zdravstvenoj stanici u Ratkovu akcija dobrovoljnog davalaštva krvi će sutra trajati od 8 do 10 sati, a u zdravstvenoj stanici u Laliću od 11 do 12 sati. Na Bunkeru u Odžacima akcija će biti održana u četvrtak, 24. jula, od 8 do 12 sati.

Categories: