Međunarodna olimpijada romskog jezika

Od 10. do 14. juna u rumunskom gradu Brašov održava se druga po redu Međunarodna olimpijada romskog jezika, koja za cilj ima promovisanje romskog jezika u državama u kojima se on izučava kao maternji jezik, kao izborni predmet u osnovnim školama i kao redovan predmet u srednjim školama i na univerzitetima. Na olimpijadi, prednost da pokažu svoje znanje u pismenoj i usmenoj formi imaju učenici šestih razreda osnovnih i učenici srednjih škola.

romski-ucenici-deronjeOve godine će učešće imati i predstavnici Republike Srbije, predvođeni profesorom Ismetom Jašarevićem, potpredsednikom romske olimpijade. Iz opštine Odžaci na olimpijadi će se predstaviti učenik šestog razreda OŠ “Vuk Karadžić” u Deronjama Zoran Jovanović, u pratnji nastavnika romskog jezika i mentora Maje Jovanović.

Asocijacija romskih nastavnika Vojvodine na čelu sa predsednikom Rajkom Rankom Jovanovićem i članovima Sandrom Nikolić i Ivicom Miškovićem je u velikoj meri dala podršku i pomoć u realizaciji učešća na Olimpijadi romskog jezika, obavestio nas je Rajko Ranko Jovanović.

Categories: