U Somboru obeležen Dan vojske

U Prvom centru za obuku u Somboru juče je u prisustvu zvanica svečano obeležen Dan Vojske Srbije, 23. april. Svečanosti su između ostalih prisustvovali zamenik predsednika Skupštine opštine Odžaci Miroslav Kondić i pomoćnica predsednika opštine Teodora Jakovljević.

dan-vojske-1Komandant Prvog centra za obuku, potpukovnik Lazar Ostojić je pozdravljajući prisutne i čestitajući Dan Vojske Srbije njenim pripadnicima i svim građanima, istakao da Vojska proslavlja svoj praznik 23. aprila, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine podignut Drugi srpski ustanak.

Ostojić je podsetio da je 23. aprila pre 199 godina na skupu viđenijih starešina u Takovu doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od turske vlasti. Taj dan, po njegovim rečima, sa državnog i vojnog aspekta predstavlja istorijsku prekretnicu koja je dovela do stvaranja savremene srpske države i omogućila stvaranje efikasne i moderne srpske vojske.

Komandant Prvog centra za obuku je rekao da Vojska Srbije i ove godine proslavlja svoj dan uvažavajući tradicionalne vrednosti i implementirajući novostvorene po ugledu na druge moderne države i armije u Evropi.

Reforma sistema odbrane i transformacija Vojske Srbije se odvija na više nivoa i u više različitih sfera, sa ciljem uspostavljanja sistema odbrane sposobnog da zaštiti nacionalne interese, kazao je Ostojić, napomenuvši da su pripadnici Vojske Srbije iz Prvog centra za obuku u Somboru ponosni na postignute rezultate u proteklom periodu u kome su profesionalno i efikasno izvršavali svoje zadatke.

– Oficiri, podoficiri i vojnici, pred nama su novi izazovi. Radeći u složenim uslovima, zahvaljujući dobroj organizovanosti, sposobnosti i požrtvovanju, uspešno ste izvršili sve postavljene zadatke i time dali značajan doprinos visokom nivou funkcionalnih i operativnih sposobnosti Vojske Srbije. Ispoljili ste visok nivo moralne svesti i profesionalne odgovornosti, na najbolji način iskazali odanost otadžbini i dokazali da ste dostojni naslednici slavnih predaka – rekao je Ostojić.

Na proslavi Dana vojske u Somboru pročitan je ukaz predsednika Republike Tomislava Nikolića kojim je komandant Prvog centra za obuku vojnika potpukovnik Lazar Ostojić odlikovan Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost trećeg stepena. Takođe, pročitana je i naredba načelnika Generalštaba Vojske Srbije, generala Ljubiše Dikovića, o unapređenju u viši čin jednog broja pripadnika Prvog centra za obuku u Somboru, kojima su ovom prilikom i uručeni novi činovi.

Categories: