Najnovije saopštenje Štaba za vanredne situacije

Tokom protekle noći stručnjaci Zavoda za javno zdravlje Sombor izvršili su dezinfekciju vodovodne mreže u Odžacima hlor-dioksidom, sa ciljem da se iz vode za piće eliminiše bakterija Pseudomonas aeruginosa. Posle završetka tog tretmana, tokom današnjeg dana vršeno je ispiranje vodovodne mreže. Posle provera na više punktova u gradu, utvrđeno je da se voda sada može koristiti za kuvanje, kupanje i sve ostale potrebe, ali ne i za piće.

cisterna-odzaci1Tokom dana uzeti su uzorci na šest različitih mesta u gradu, a Zavod za javno zdravlje će u narednih pet do sedam dana analizirati uzete uzorke. Nakon dobijanja rezultata biće poznato da li će se voda ubuduće moći koristiti i za piće.

U Štabu napominju da građani treba da odvrnu slavine i ispuste vodu od 10 do 15 minuta, ako primete da je voda iz slavina malo zamućena, pre nego što je počnu koristiti.

Može da se desi da zbog velike potrošnje tokom ovih tretmana, koji su rađeni prošle noći i danas, korisnici ostanu na kratko bez vode, dok se ne uspostavi ravnoteža između potrošnje i proizvodnje vode – kaže Nenad Stamenković, rukovodilac u Fabrici vode u Odžacima.

Categories: