U Ratkovu izgorela hala sa 10.000 koka nosilja

Živinarsku farmu “Biopan”, koja je u vlasništvu Dragana Guglete iz Ratkova, zadesio je juče u poslepodnevnim satima stravičan požar. Za samo 45 minuta koliko je trajala vatrena stihija, u kavezima je izgorelo 10.000 koka nosilja od kojih je većina pretvorena u ugljenisanu masu. Dan posle nesreće, oseća se snažan miris izgorelog mesa, koje potišteni radnici ubacuju u prikolice i odnose na deponiju.

biopan-pozar-----------4Sve je počelo juče oko 15 sati i 15 minuta, kada je jedan od vozača koji je išao magistralnim putem iz pravca Novog Sada, primetio da je zadnji deo hale u plamenu. Odmah je obavestio dvojicu radnika živinarske farme koji su pokušali da ugase vatru koja je nezadrživo gutala sve pred sobom. Ubrzo im je u pomoć stigla vatrogasna jedinica iz Odžaka i tridesetak meštana koji su pokušavali da zaustave požar.

U toj borbi nastradao je Marko Ćeran, koji se sa još trojicom ljudi popeo na tavan kako bi sprečio širenje vatre u prednji deo hale. Pri tom je propao kroz pod i sa pet metara visine pao na beton. Završio je u Urgentnom centru u Novom Sadu gde je odmah operisan i nalazi se van životne opasnosti.

Vlasnik farme procenjuje da će direktna šteta biti velika. Vrednost koka nosilja je 20.000 evra, dok će novi krov, ventilacija, kavezi, automatika i ostala oprema koštati oko 100.000 evro novčanica.

– U sve to nisam uračunao indirektnu štetu, jer neću moći prodavati jaja koja su mi donosila lep prihod. Da nezgoda bude veća, čitav objekat nisam osigurao, jer sam ranije imao problema sa naplatom manjih šteta od osiguravajućih preduzeća. Zbog toga sam odavno prestao sa osiguranjem imovine. Sada mi se to osvetilo na najgori mogući način. U nesreći je bilo i malo sreće, jer vatra nije prešla na preostale dve hale u kojima su bili pilići tovljenici. Za to se moram zahvaliti požrtvovanoj ekipi vatrogasaca i mojim meštanima koji su mi pritekli u pomoć i sprečili još veću katastrofu – rekao nam je vlasnik Dragan Gugleta.

Na mesto nesreće su izašli stručnjaci iz policije kako bi utvrdili uzrok požara. Po svemu sudeći bila je to neispravna elektroinstalacija. Vlasnik farme to potvrđuje i demantuje glasine da je požar možda podmetnut.

Categories: