Odžački osnovci za veću bezbednost dece na internetu

Akciji za veću bezbednost dece na internetu priključili su se i odžački osnovci. Članovi Kids net tima Osnovne škole “Miroslav Antić” su zajedno sa nastavnicom informatike pokrenuli blog koji pre svega ima edukativni karakter, a namenjen je vršnjačkom učenju, razmeni iskustava, znanja i saveta, kao i za zabavu.

Članovi Kids neti tima OŠ Miroslav Antić u Odžacima
Članovi Kids net tima OŠ Miroslav Antić u Odžacima
Blog “Zaštitimo decu na internetu” (kidsnetactivity.wordpress.com) sadrži galeriju dečijih radova, tekstove o bezbednom korišćenju interneta, kao i korisne linkove i servisne informacije, a ovim sadržajima može se pristupiti i preko društvene mreže Fejsbuk.

Odžačka škola se pokretanjem ovog bloga uključila u takmičenje “Sajt za bezbedan internet” koji je na nacionalnom nivou pokrenulo Udruženje profesora informatike Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Članovi Kids net tima, koji su i moderatori sajta, kažu da problem bezbednosti na internetu sve više postaje aktuelan, jer deca ne znaju dovoljno o tome kako da se zaštite od predatora koji im mogu učiniti zlo posredstvom interneta. Isto tako nemaju dovoljno znanja o programima koji mogu oštetiti njihov računar.

Svojim vršnjacima savetuju da ne “skidaju” programe sa interneta koji im nisu poznati i da na popularnim društvenim mrežama kao što je Fejsbuk ne postavljaju svoje fotografije i ostavljaju lične podatke.

Nastavnik – mentor Kids net tima Svetlana Erceg dodaje da je sadržaj sajta, osim učenicima, podjednako namenjen i roditeljima koji bi trebalo da obrate pažnju na to koliko im deca provode vremena na internetu i koje sajtove posećuju.

– Odrasli su ti koji deci omogućavaju pristup internetu. Oni na jednostavan način mogu da se osiguraju, jer u okviru Windows operativnog sistema postoji podešavanje putem koga roditelji mogu napraviti dečiji nalog i tako ograničiti vreme koje dete provodi za računarom i uopšte pristup internetu i kontrolisati sadržaje koje može da posećuje – kaže Erceg i ističe da je jedan od poslednjih postova na blogu “Zaštitimo decu na internetu” upravo uputstvo roditeljima kako da instaliraju ovu zaštitu.

U okviru takmičenja “Sajt za bezbedan internet” u kome učestvuje oko 60 osnovnih i tridesetak srednjih škola, predviđene su vredne nagrade za mentore i one školske timove koji pokažu najveću kreativnost i maštovitost u kreiranju školskog sajta koji promoviše bezbedno korišćenje interneta i prevenciju zloupotrebe dece putem interneta.

Categories: