U Karavukovu održana druga Šakalijada

U Karavukovu je danas održana druga “Šakalijada”, u organizaciji Lovačkog društva “Fazan”. U lovu na šakala učestvovalo je oko 50 lovaca iz više udruženja. Zbog stalnog povećanja populacije ovog predatora, u narednim godinama moglo bi doći do značajnijeg smanjenja brojnosti ostalih vrsta divljači u lovištima, kažu u karavukovačkom udruženju.

sakalijada-001Šakal se prvi put u šumama oko gornjeg toka Dunava kroz našu zemlju, gde se nalazi i lovni revir Karavukova, pojavio pre 7-8 godina i došao je sa Karpata. Ovaj predator nema drugog neprijatelja u prirodi osim lovca i njegova populacija je u stalnom porastu, pa šakal polako potiskuje lisicu koja se tradicionalno nalazila na vrhu lanca ishrane.

Kako bi se smanjio njihov broj, Lovačko društvo u Karavukovu je po drugi put organizovalo lov na šakala, uz učešće lovaca iz Smedereva, Beograda, Šapca, Rume, Pančeva, Dolova, kao i lovačkih udruženja iz odžačke i susednih opština. Među njima je bila i jedna žena lovac, Biljana Azaševac iz Bača.

– Prijatelj me pozvao na “Šakalijadu”, jer lovimo često zajedno. Lovom se bavim od malena, to je porodična tradicija. Učestvovala sam na lovačkim druženjima širom Srbije i u inostranstvu, a kako nikada nisam bila u Karavukovu iskoristila sam priliku da dođem i ovde – rekla nam je jedina učesnica “Šakalijade”.

Jedina učesnica Šakalijade
Jedina učesnica Šakalijade
U lov na šakala krenulo se izjutra. Učesnici “Šakalijade” nisu ovaj put imali lovačke sreće, tako da nije odstreljen nijedan šakal ili lisica, ali su se Karavukovčani ponovo pokazali kao dobri domaćini i organizovali su druženje nakon povratka iz lova.

– Moja parola je da kad god odu lovci u lov i svi se vrate iz lova bez ikakvih neželjenih posledica, lov je uspešan. Sve drugo je stvar lovačke sreće. Ova manifestacija je, pre svega, zamišljena kao druženje lovaca za kraj lovne sezone – kaže Ivica Nikolić, predsednik Lovačkog društva “Fazan”.

Iako šakal nije do sada zalazio u naselje, štete je bilo na okolnim salašima. Predsednik karavukovačkih lovaca upozorava da bi povećanje populacije ovog predatora moglo značajno da utiče na smanjenje brojnosti plemenite divljači u podunavskim lovištima.

– Tolika je ekspanzija šakala da mi verujemo da samo u našem ataru ima oko 150 jedinki, što je zaista alarmantno. Ali, današnja manifestacija je pokazala da 50 lovaca nije uspelo da podigne nijednog. Šakal je aktivan noću, tako da lovci osim lova čekanjem naveče nemaju drugu mogućnost za smanjenje njegove populacije – ističe Nikolić.

Organizacijom “Šakalijade” Lovačko društvo “Fazan” Karavukovo obeležava kraj lovne sezone i početak lovostaja koji za svu plemenitu divljač važi od 28. februara.

Categories: