Seminar za mlade Rome i Romkinje

U Odžacima je održan dvodnevni seminar za mlade Rome i Romkinje koji je realizovala konsultantska kuća “Litera”. Organizator seminara kome je prisustvovalo dvadesetak polaznika bila je Romska kancelarija opštine Odžaci, odnosno njeni koordinatori Jelica Mišković i Andrija Đurić.

seminar-romi------------10Ovaj seminar organizovan je u okviru realizacije lokalnih akcionih planova za Rome i na osnovu sredstava koja je lokalna samouprava izdvojila za sprovođenje mera i aktivnosti koje pomažu unapređenje kvaliteta života romske populacije na teritoriji opštine Odžaci, kaže Bogdanka Tasev Perinović, članica NVO “Centar za proizvodnju znanja i veština” iz Novog Sada, koja je zajedno sa Draganom Rajić bila predavač na seminaru u Odžacima.

Jedna od planiranih aktivnosti je i podrška nevladinim organizacijama, naročito romskim i onima koje se bave unapređenjem položaja Roma, navodi Tasev Perinović i dodaje da je prva obuka koja je organizovana u okviru dvodnevnog seminara bila obuka za pisanje projekata, odnosno za prikupljanje sredstava:

– Smatrali smo da je jako bitno da edukujemo predstavnike romske zajednice iz opštine Odžaci koji završavaju srednje škole ili one koji su trenutno na višim školama ili su ih završili, kako bi se uključili i angažovali oko lokalnih inicijativa, pisanja predloga projekata, osmišljavanja ideja o tome šta je zajednici potrebno, kako da se one realizuju i da ih dodatno edukujemo šta projekti znače i kako se oni pišu. Cilj je da ti mladi ljudi sutra podrže koordinatore Romske kancelarije u njihovim naporima da prikupe sredstva, kako od lokalne samouprave tako i od pokrajinskih i državnih institucija, raznih ambasada i inostranih donatora.

Bogdanka Tasev Perinović
Bogdanka Tasev Perinović
Seminar u Odžacima održan je 28. i 29. avgusta u skupštinskoj sali “SPC Odžaci”, a drugog dana je organizovana radionica koja je za ciljnu grupu imala mlade Romkinje, devojke srednjoškolskog uzrasta ili mlade majke. Tema je bila reproduktivno zdravlje i planiranje porodice.

– Romkinje često vrlo rano stupaju u brak, imaju veliki broj dece i vrlo često ne donose same odluku o tome koliko će dece roditi. Takođe, nisu upoznate, nisu informisane i često nemaju presudnu ulogu u donošenju odluke o korišćenju kontraceptivnih sredstava. Zato smo mi organizovali jednu obuku informativnog tipa, da upoznamo mlade devojke kako sa kontraceptivnim sredstvima, tako i sa njihovim pravom da same odlučuju kada će se udati i za koga, kako planirati porodicu i kakve sve to odgovornosti nosi – kaže Bogdanka Tasev Perinović.

Categories: