Zapažen nastup KUD Štefanik na Požitavskim svečanostima u Slovačkoj

Kulturno-umetničko društvo Štefanik iz Lalića proteklog vikenda je gostovalo u Republici Slovačkoj na 25. Požitavskim svečanostima gde se predstavilo u dva festivalska dana sa slovačkim narodnim igrama iz Vojvodine. Festival ima za cilj da prezentuje folklor i folklorno umeće slovačkog naroda, kaže Dušan Parnicki, predsednik KUD Štefanik i dodaje da su Lalićani bili toplo primljeni, a njihov nastup zapažen i pozdravljen burnim aplauzom.

KUD-Stefanik-LalicOvaj renomirani festival ima takmičarski karakter i ove godine je okupio 14 društava u takmičarskom i revijalnom delu. Za oko dvadesetak članova KUD Štefanik gostovanje u Slovačkoj je bilo jedno novo iskustvo i prilika da uspostave saradnju i prijateljstvo sa ostalim učesnicima manifestacije, a posebno su bili impresionirani nastupom profesionalnog folklornog ansambla iz Bratislave, kaže Parnicki.

Inače, ovo je od 1998. četvrti susret Lalićana sa prijateljima iz Manje sa kojima su prošle godine potpisali Sporazum o saradnji i precizirali međusobne ciljeve. Trodnevni boravak u Slovačkoj delegacija MZ Lalić, koju su činili predsednik Saveta Nikola Krivokuća, potpredsednik Vladimir Valent i sekretar i predsednik KUD-a Dušan Parnicki, iskoristila je i za razgovore sa domaćinima o saradnji na privrednom planu, a imala je priliku i da uspostavi kontakte sa visokim zvaničnicima iz slovačke Vlade koji su prisustvovali folklornim svečanostima posvećenim reci Žitavi.

Danas predstavnici MZ Lalić ponovo putuju u Slovačku. Ovoga puta u Mošovce na svečanost povodom 780 godina od formiranja tog mesta.

Categories: