Nameštanje utakmica postalo normalna stvar

Četvrta sednica Izvršnog odbora Opštinskog fudbalskog saveza (OFS) Odžaci protekla je u znaku dve tačke o kojima se raspravljalo. Posebnu pažnju izazvao je predlog liste delegata, koji je predložilo Udruženje fudbalskih sudija i sudija instruktora. Oni su imali svoje kandidate za predstojeću sezonu, a njihova lista se razlikovala od one koju je potom predložio predsednik OFS Odžaci Stevan Miler.

Dopunjena je ta lista nekim novim – starim imenima, nakon čega je usledila rasprava i usvajanje tako izmenjene liste.

nameštanje utakmicaTako se na listi delegata Srpske lige “Vojvodina” našao Saša Kostić, koji je time avanzovao jer je u protekloj sezoni bio na Vojvođanskoj ligi. Dugogodišnji fudbalski sudija Siniša Ćirić, koji je u tekućoj sezoni obavljao posao komesara za suđenje, dobio je priliku da se nađe na listi delegata Vojvođanske lige “Zapad”.

Potom su izabrana šestorica delegata koji će tu ulogu u narednoj sezoni obavljati u Područnoj ligi Sombor. Na toj listi se nalaze: Slavko Dukić, Stoilko Petrović, Ranđel Stamenković, Vladimir Stevanović, Đorđe Pavlović i Dragan Milovanović.

Na kraju se glasalo za petoricu delegata u Međuopštinskoj fudbalskoj ligi. Na ovoj listi su se našli: Branislav Radusin, Milorad Radosavljević, Đorđe Gvozdenović, Vladimir Kalić i Milorad Savin, dok će Jovan Dimitrijević i naredne sezone biti delegat na Kvalitetnoj ligi Vojvodine.

Ovako donete liste treba da budu verifikovane od strane Izvršnog odbora Područnog fudbalskog saveza Sombor, gde se očekuje da budu usvojene.

nameštanje utakmicaNa sednici se raspravljalo o čudnim ili bolje rečeno utakmicama koje su bile dogovorene. Iako su članovi Izvršnog odbora OFS Odžaci znali o kojim se konkretnim utakmicama radilo, rasprava se vodila na nivou principijelnog odnosa prema ovom stanju koje traje godinama. Očito su ovakvom padu fudbala u velikoj meri doprinele i ovakve nesportske pojave, koje se ponavljaju u sve ogoljenijem vidu. Čvrst je utisak da rukovodstva naših opštinskih klubova, zarad sitnih interesa, ne žele da poštuju suštinu sportskog takmičenja, koje se ogleda u rivalstvu klubova! Nažalost njega ima sve manje.

Posledice ovakvog shvatanja sporta su višestruko nepovoljne, što fudbal sve više urušava i dovodi do značajnog opadanja interesovanja gledalaca za nekada naš najpopularniji sport. Sve je više onih koji ne žele da gledaju unapred režirane mečeve.

U klubovima tu jednostavnu istinu očigledno ne uzimaju ozbiljno u razmatranje! Oni teraju po svome, a fudbalska organizacija, opštinska, područna, pokrajinska i republička nemaju snage da se upuste u rešavanje ovog problema. I dok god se država ne umeša u sve to, rešenja neće biti! Valjda ćemo dočekati i taj dan.

Categories: