Oskrnavljeni grobovi, počinioci oslobođeni!?

Dok žitelji Ratkova traže da se hitno i drastično kazne počinioci koji su u potrazi za zlatom i nakitom od jula prošle godine prekopali više od dvadeset grobova na starom katoličkom groblju u ovom mestu, u javnom tužilaštvu u Somboru su obustavili postupak. Osnovni sud u Somboru, odnosno istražni sudija Marija Stanojković, svojim rešenjem od 9. aprila ove godine obavestila je Rimokatolički ured Svetog Ivana Nepomuka iz Ratkova da je obustavljena istraga protiv Julijana i Dalibora (Kovačevića) iz Kucure, zbog krivičnog dela teške krađe za koju su bili osumnjičeni.

Župnik Marjan Dei i Antun Kamerer
– Mi nismo imali dovoljno dokaza da bi mogli podneti krivičnu tužbu protiv osumnjičenih lica. Da smo ih imali sigurno bi to učinili, jer nemamo nikakvog razloga da štitimo bilo koga, ko je učinio tako nešto – kaže Ljubica Obradović, zamenik opštinskog javnog tužioca.

Ovim je tužilaštvo prebacilo odgovornost na istražne organe koji nisu uspeli pribaviti dokaze (?!), pa će po svemu sudeći ovaj slučaj završiti bez ikakvih posledica za učinioce ovog krivičnog dela.

– Ne možemo da verujemo da posle hvatanja grupe koja je učinila jedno ovakvo necivilizovano delo, istražni organi i tužioci ne mogu da pribave potrebne dokaze. Šta je potrebno još da se dogodi da oni koji su raskopali više od dvadeset grobova, odgovaraju za ovakvo divljaštvo. Jednostavno nemam reči da iskažem svoju ogorčenost svim ovim što se događa – rekao nam je Antun Kamerer, čiji su preci pokopani na tom groblju.

Meštani Ratkova su uznemireni i ogorčeni ovim događajima, jer je u prvom momentu sumnja pala na njih, sve dok policija nije uhapsila veću grupu iz Kucure koja je operisala daleko od svog rodnog mesta.

– Nažalost, svedoci smo mnogih sličnih događaja na grobljima širom Vojvodine, gde se pljačkaju grobovi, ruše spomenici i skrnave druga nadgrobna obeležja. Međutim, ne nailazimo na primere da su počinioci drastično kažnjeni za počinjena zlodela. Ovo je bila prilika da se oštrim kaznama stane na put takvom necivilizovanom ponašanju. To nije učinjeno i zbog toga smo ogorčeni rešenjem koje su nam uručili iz Osnovnog suda u Somboru. Moraju se konačno početi poštovati zakoni, ljudski, hrišćanski ali i zakoni države u kojoj živimo. O ovome smo obavestili nemačku Ambasadu i Ministarstvo pravde, jer preko ovoga se ne sme prelaziti – kaže župnik Marjan Dei, iz Rimokatoličkog župnog ureda u Ratkovu.

Categories: