Vandalizam na katoličkom groblju u Ratkovu

U potrazi za zlatom, pljačkaši su u poslednjih devet meseci narušili svetinju više od dvadeset porodičnih grobnica na mesnom katoličkom groblju u Ratkovu, gde su do kraja Drugog svetskog rata sahranjivani Nemci iz ovog mesta. Tražeći dragocenosti, vandali su ašovima i lopatama prekopavali unutrašnjost grobnica, nadajući se da će među preostalim kostima naći nešto što bi im moglo biti od koristi.

Ovaj nečuveni vandalizam uzbunio je sve žitelje Ratkova na koje ipak nije pala sumnja da je neko od njih učinio ovo nerazumno delo.

– Mi ovde imamo dobre odnose sa svima i to nije niko učinio od Ratkovčana. Nađene lopate i ašovi govore da su to neki opaki ljudi sa strane. Verovatno su nešto i nalazili u grobnicama, jer ne prestaju sa ovakvim nedelima. Prosto je neverovatno da tako nešto može da se uradi. Jako mi je teško što se sve ovo dogodilo, jer su na ovom groblju sahranjeni moja baka i deda – kaže Antun Kamerer, koji je povremeno obilazio potpuno zapušteno i uništeno groblje, u koje se odavno više niko ne sahranjuje.

Župnik Marian Dei i Antun Kamerer
Poslednji koji je sahranjen na katoličkom groblju u Ratkovu, početkom sedamdesetih godina prošlog veka, bio je poznati humanista dr Jaša Mecger. Po njemu su meštani, u znak zahvalnosti za sve što je godinama činio za njih, nazvali jednu ulicu u selu. Ni njegov grob vandali nisu poštedeli.

– Pored ovih nedela u Ratkovu, bilo je sličnih i u Subotičkoj biskupiji, zatim u Vrbasu i Sivcu, što upućuje na zaključak da je u pitanju masovnija pojava. Dosadašnje kazne prema počiniocima su bile blage, pa ne čudi što se pojedinci ponovo bave ovim poslom. Takvi vandalizmi se mogu sprečiti samo drastičnim kaznama koje su do sad izostajale – kaže župnik Marian Dei, koji već deceniju službuje u Ratkovu i susednoj Selenči.

Sekretar MZ Ratkovo Marko Velemir
Sve ovo što se dešavalo naišlo je na osudu meštana Ratkova, koji shvataju koliko im ovakvi poduhvati pomračenih umova nanose štetu u javnosti.

– Prošle godine su uhvaćena trojica počinioca iz Kucure, od kojih su se dvojica starijih izvukli od odgovornosti, jer je sve na sebe prihvatio njihov maloletni saučesnik. Čujemo da je kasnije uhvaćena i druga grupa. Nadamo se će sud ovakva njihova nedela primerno kazniti, jer ovo što su uradili je nečuveno – kaže sekretar MZ Ratkovo Marko Velemir.

Categories: