Prvi čas u školama posvećen Milanskom ediktu i caru Konstantinu

U svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji danas je prvi školski čas bio posvećen Milanskom ediktu i caru Konstantinu, kako bi se učenicima približio život cara Konstantina, uloga Niša u njegovom životu i značaj Milanskog edikta kojim je legalizovano hrišćanstvo.

Ove godine se obeležava 17 vekova od potpisivanja ovog zakonskog akta kojim je 313. godine hrišćanstvo proglašeno za ravnopravnu religiju u Rimskom carstvu, čime je car Konstantin stavio tačku na trovekovni progon hrišćana.

Zabeležili smo kako je čas posvećen Milanskom ediktu i caru Konstantinu protekao u OŠ “Marko Orešković” u Bačkom Gračacu.

– U našoj školi su učenici osmog razreda pripremili prezentaciji u kojoj su pričali o počecima hrišćanstva, progonima hrišćana i uopšte o Milanskom ediktu i značaju Milanskog edikta za hrišćanstvo i za Srbiju. Deca su izradila panoe sa temom Milanskog edikta koji su postavljeni u holu škole, a kasnije će ponovo biti reči o ovoj temi, kada se po planu i programu bude radio Milanski edikt, pa ćemo se ponovo podsetiti toga – kaže Mirjana Mićić, nastavnica istorije u gračačkoj školi.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja preporučilo je svim osnovnim i srednjim školama da u narednom periodu realizuju kvizove znanja, literarne i likovne konkurse na temu Milanskog edikta, kao i da organizuju posete istorijskim spomenicima i arheološkim nalazištima iz rimskog perioda koja postoje u Srbiji.

Categories: