Deponije – slike našeg nemara

Preko milion dinara izdvojila je nedavno opština Odžaci za uređenje seoske deponije u Bačkom Gračacu. Letos je ova deponija ograđena žičanom ogradom i tako dovedena u pristojno stanje.

Slika ove deponije danas, nekoliko meseci kasnije, slika je našeg nemara. Ubrzo nakon postavljanja ograde, ukradena je ulazna kapija koja je verovatno završila kao staro gvožđe, a gomila smeća koja se nalazi izvan ograđenog prostora svakim danom je veća jer se u deponiju ne može ući zbog zatrpanog ulaza.

Zbog toga se žale meštani koji žive u blizini, budući da se deponija nalazi svega nekih stotinak metara od prvih kuća, ali i vlasnici okolnog poljoprivrednog zemljišta. Strahuju da će ih “smeće ponovo zatrpati”.

Nadležni u Mesnoj zajednici Bački Gračac kažu da će u narednim danima nastojati da reše ovaj problem tako što će očistiti ulaz u deponiju i da unutar ograde ima dovoljno prostora za odlaganje otpada. Problem je ističu to što Mesna zajednica nema sredstava za redovno održavanje deponije. Upravo zbog besparice, u Bačkom Gračacu je obustavljen organizovani odvoz smeća, tako da građani sami izvoze otpad iz svojih domaćinstava.

Categories: