Na sednicu došli zadrugari i jedanaest odbornika

Na zahtev 11 odbornika za juče u 19 sati bila je zakazana 40. sednica Skupštine opštine Odžaci sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Predlogom Odluke o načinu postupanja nadležnog opštinskog organa uprave po zahtevima za povraćaj imovine koja je bila u vlasništvu zadruga posle 1. jula 1953. godine, a koja je organizacionim odnosno statusnim promenama ili na drugi način preneta bez naknade drugim korisnicima koji nisu zadruge. Zbog nedostatka kvoruma ova sednica, međutim, nije sinoć održana.

Osim grupe od četrdesetak zadrugara u zakazano vreme u skupštinskoj sali pojavilo se 11 od 27 odbornika, nedovoljno da bi lokalni parlament održao raspravu. Predsednik Miloš Pejčić je zbog toga odložio ovu sednicu za 23. novembar, ali je i rekao da očekuje da će do tada opštinski organ uprave doneti rešenje po zahtevu zadrugara koji traže povraćaj zadružne imovine, tako da neće biti ni potrebe za održavanjem ove sednice.

Sednicu tražilo jedanaest odbornika
Zahtev za sazivanje 40. sednice potpisalo je šest odbornika Srpske napredne stranke, po dva odbornika Socijalističke partije Srbije i Srpske radikalne stranke i jedan odbornik Demokratske stranke Srbije.

Pejčić je pre toga pročitao zajedničko saopštenje tri odborničke grupe, “Za evropske Odžake – Boris Tadić”, “URS-SPO” i “Manjine”. U njemu ove političke opcije kao obrazloženje za nedolazak svojih odbornika na ovu sednicu navode to što se Skupština opštine o zahtevima zadrugara iz Ratkova, Srpskog Miletića i Bačkog Brestovca već izjasnila usvajanjem Deklaracije o zadružnoj imovini na jednoj od prethodnih sednica, čime je jasno definisala svoj stav prema ovom pitanju. Toj sednici su prisustvovali i predstavnici zadrugara koji su podržali usvajanje ove Deklaracije, podseća se u saopštenju tri odborničke grupe i dodaje da bi ponovno otvaranje rasprave o ovom pitanju pred Skupštinom opštine moglo stvoriti atmosferu pritiska na organ uprave pred kojim je u toku postupak rešavanja zahteva za povraćaj zadružne imovine i tako ugroziti njegovu samostalnost u radu i donošenju odluka.

Podsetimo, Deklaraciju na koju se u svom saopštenju pozivaju tri odborničke grupe SO Odžaci je jednoglasno usvojila na 26. sednici, održanoj 23. aprila. U njoj se konstatuje da je postojala imovina nekadašnjih zemljoradničkih zadruga u S. Miletiću, Ratkovu i B. Brestovcu koja je privatizacijom, odnosno statusnim promenama ili na neki drugi način preneta korisnicima koji nisu zadruge. Konstatovano je takođe i da zadruge čija je to imovina bila više ne postoje, ali da na njihovom području postoje novoosnovane zadruge iste vrste koje su podnele zahtev za vraćanje te imovine.

Deklaracijom je precizirano da je Opštinska uprava opštine Odžaci nadležni organ pred kojim se pokreće upravni postupak za vraćanje zadružne imovine i istovremeno je od nadležnih državnih organa zatraženo da ispitaju sve činjenice u vezi sa privatizacijom zemljoradničkih zadruga u ova tri mesta.

Ilić: Još jedna u nizu igranki opštinske vlasti

Zbog odlaganja jučerašnje sednice negodovali su odbornici opozicionih stranaka koji su u većini i bili potpisnici zahteva za zakazivanje sednice sa ovim dnevnim redom, ali i zadrugari koji su nezadovoljni napustili skupštinsku salu. Predstavnik zadrugara iz Ratkova Nenad Ilić kaže da je neodržavanje ove sednice još jedna u nizu igranki opštinske vlasti u Odžacima i da nema više razloga da se odlaže donošenje rešenja prvostepenog organa o vraćanju zadružne imovine.

– Očigledno je da ima pritisaka unutar vladajuće koalicije, što se vidi i po tome da su u nekoliko navrata menjani pojedinci u okviru Odeljenja za urbanizam koji su trebali da donesu to rešenje. Verujem da oni ovo rešenje neće doneti ni ovog puta ili će doneti takvo rešenje na osnovu koga će se zadruge u S. Miletiću i B. Brestovcu naći u pat poziciji, za razliku od Ratkova koje je pred vratima uknjiženja zadružne imovine u katastru, preko institucija Ministarstva za urbanizam i građevinu, Republičkog geodetskog zavoda i Ministarstva poljoprivrede u Beogradu – rekao je Ilić.

Categories: