Peticija za izmeštanje deponije u Ratkovu

Klub sportskih ribolovaca “Šaran 2012” iz Ratkova u ponedeljak je organizovao tribinu pod nazivom “Očistimo Ratkovo”, sa ciljem da sa građanima zajednički započne borbu za trajno rešenje deponije u Ratkovu i osposobljavanje lokacije “Bager” za sportski ribolov, a prvi korak je potpisivanje peticije.

Gosti tribine bili su proslavljeni odbojkaški reprezentativac, veliki zaljubljenik u ribolov i zagovornik očuvanja i zaštite životne sredine Vanja Grbić, preduzetnik Branko Aranđelović iz Beograda, distributer srpskih proizvoda za sportski ribolov na tržište Rusije, gost iz Rusije Konstanin Kostja Šorin, član ruske reprezentacije u sportskom ribolovu i Dušan Mirković, sekretar Ekološkog pokreta Odžaka.

Tribinu je otvorio Milan Došen, član Upravnog odbora KSR “Šaran 2012”, koji je ukratko izneo šta je Ekološki pokret Odžaka u proteklih osam godina preduzimao i predlagao u cilju zaštite i unapređenja lokalne životne sredine.

Aranđelović je ukazao na mogućnost iskorišćavanja ribolova za razvoj turizma i privrednog razvoja, dok je Šorin govorio o mogućnosti saradnje srpskih i ruskih privrednika i dolaska ruskih ribolovaca na ribolovačke terene u Srbiji.

Najveću znatiželju izazvalo je izlaganje Vanje Grbića, koji je prisutnima izneo svoja iskustva iz dugogodišnjeg bavljenja ribolovom i ukazao na primere dobre prakse kako iz naše, tako i iz okolnih zemalja. Grbić je naglasio da bi prvi korak u privođenju lokacije “Bager” u Ratkovu za sportski ribolov trebalo da bude izmeštanje deponije koja se nalazi tik uz ovaj teren.

Kako je istakao, problem deponije u Ratkovu je problem lokalne samouprave i predložio, sa čime su se složili prisutni, da se napiše peticija za izmeštanje deponije i da se peticija dostavi nadležnima na razmatranje.

Grbić će istovremeno biti i prvi potpisnik peticije i spreman je da pruži maksimalnu podršku i obezbedi stručnu pomoć svojih poznanika za sređivanje “Bagera”.

Predsednik KSR “Šaran 2012” Vojislav Panić prisutne je obavestio da je Klub ribolovaca spreman da sa lokalnom samoupravom bude partner u rešavanju ovog problema, ali da je u slučaju da peticija ne da očekivane rezultate, spreman i na radikalnije korake.

Potpisivanje peticije od danas

Panić je za Radio Odžake rekao da će danas početi sakupljanje potpisa podrške građana Ratkova za inicijativu za izmeštanje deponije u tom mestu i uređenje lokacije “Bager”. On je naglasio da će u narednih nekoliko dana članovi KSR “Šaran 2012” obići sva domaćinstva u Ratkovu, nakon čega će peticija biti predata nadležnima u lokalnoj samoupravi.

Categories: