Vanredni izbori u OFS Odžaci?

Predsednik OFS Odžaci Radoslav Rackov
Samo dva meseca od redovnih izbora u OFS Odžaci na kojima je za predsednika po drugi put izabran Radoslav Rackov, po svemu sudeći vrlo brzo će uslediti vanredni izbori u toj organizaciji. Postupak za vanredne izbore je pokrenula strukovna organizacija sudija i delegata koja je nezadovoljna načinom na koji je krojena lista sudija i delegata za predstojeću sezonu na Srpskoj i Vojvođanskoj ligi. Oni su doneli jednoglasnu odluku da se uputi predlog Skupštini OFS Odžaci za smenu Rackova, koji je po njima uzurpirao prava koja mu po pravilniku nikako nisu pripadala.

– On nije izvukao pouke iz prošle godine, kada je donosio samovoljne odluke, iako nije imao pravo na tako nešto. Zbog toga smo se mesecima oštro sporili zbog takvog njegovog bahatog i pristrasnog odnosa kod formiranja lista sudija i delegata. Nažalost, većina tada nije prepoznala u tome njegovo nedozvoljeno ponašanje, pa je uz pomoć čelnika PFS Sombor i FS Vojvodine uspeo da opstane na funkciji. Umesto da snosi sve posledice zbog takvog samovoljnog ponašanja, on je nedavno ponovo izabran za predsednika OFS Odžaci. Sada je u još drastičnijem obliku ponovio ono što je uradio i prošle godine. Bez konsultacija sa bilo kim, ponovo je progurao svoje kadrove na liste Srpske i Vojvođanske lige. Jednostavno, niti se konsultovao sa nama, niti je našao za shodno da o tome raspravljaju članovi Izvršnog odbora OFS-a. Sve nas je ovim potezom potcenio i doveo u situaciju da pokrenemo pitanje njegovog opoziva. Do sada u svemu ovom nisam učestvovao, već je to radio Izvršni odbor sudija i delegata kojima i ja pripadam. U potpunosti se slažem sa njihovim stavovima i podržavam ih u celosti. Smatram da on ne zaslužuje da bude na tako odgovornom mestu, jer je svojim dosadašnjim radom pokazao da i ne razume kako treba voditi jednu ovakvu organizaciju – kaže Ratko Ristić, koji je i ovog puta zaobiđen na svim listama, iako iza sebe ima više od četiri decenije rada kao sudija i delegat.

Rackov je na poslednjoj sednici Izvršnog odbora, na kojoj se raspravljalo o listama sudija i delegata koji treba da se nađu na Područnoj i Međuopštinskoj ligi, pokušao da ubedi članove tog operativnog organa u ispravnost svojih poteza.

– Do svega ovog ne bi došlo da se nisam našao u cajtnotu, jer su mi iz FS Vojvodine rekli da se mora hitno doneti lista sudija i delegata koji treba da se nađu na Srpskoj i Vojvođanskoj ligi. Nama je redovna sednica bila zakazana za 2. jul, ali su iz FS Vojvodine vršili pritisak na Područje da se sve to obavi najkasnije do 28. juna. Mi smo zbog toga izgubili četiri dana, zbog kojih nismo izvršili te neophodne konsultacije. Inače, moj predlog je bio da to budu Branislav Radusin i Saša Kostić, što je Izvršni odbor Područnog saveza Sombor prihvatio bez pogovora. Lično smatram da ta dvojica sportskih radnika to i zaslužuju. Ratko Ristić i Siniša Ćirić koji su predloženi iz svoje baze bili su na listi Područja, ali njihova kandidatura nije prošla kod članova Izvršnog odbora. Sudijska organizacija, umesto da svoje liste sudija i delegata dostavi meni, svoje predloge je direktno dostavila IO Područja. To je nedozvoljeno jer se zaobilazi matična organizacija. To su učinili i prošle godine, a sada im je kriv neko drugi. Predlozi za moju smenu su očito zamajavanje javnosti, jer taj njihov zahtev nije utemeljen na argumentima. Pošto je to tako, to ne može proizvesti nikakva pravna dejstva – ističe Rackov.

Ovakvi potezi Radoslava Rackova naišli su na nezadovoljstvo kod većine članova Skupštine OFS Odžaci. Od ukupno 23 člana Skupštine, 14 je svojim potpisima zatražilo sazivanje vanredne Skupštine i njegov opoziv. Najkasniji rok za sazivanje vanredne sednice je 2. avgust, kada ističe 30 dana od momenta podnošenja njihovog zahteva za promene na čelu ove organizacije.

Categories: