Neviđeni prizor Rič Kertisa

U Galeriji MAS, Studija za multimedijalnu umetnost u Odžacima sinoć je otvorena interaktivna umetnička izložba autora Rič Kertisa iz SAD. Izložba nosi naziv Neviđeni prizor, a rezultat je dvogodišnjeg projekta koji je ovaj umetnik realizovao sa slepim osobama na Institutu za gluve i slepe u Alabami. Klijenti su učestvovali u vežbi u kojoj su slušali muziku i pravili oznake na papiru u znak odgovora. Kasnije je uradio strukturu na ovim crtežima i izložio ih kako bi mogli biti i opipani, a ne samo viđeni. Publika se poziva da dodirne radove.

Rič Kertis je interdisciplinarni umetnik koji primarno radi sa zvukom, performansom i izradom objekata koristeći metodologije zasnovane na procesima.

Kertis je rođen i odrastao u Alabami, gde je 2000. godine na Univerzitetu diplomirao. Master nivo je dostigao 2004. godine u Školi Umetničkog instituta u Čikagu. Kertis je radio širom sveta uključujući i predavanja, radionice, boravke, performanse, festivale i izložbe. Trenutno je asistent na katedri za umetnost američkog Univerziteta Tomas u Tomasvilu, u Džordžiji.

Umetnička izložba Neviđeni prizor traje do 6. jula u Galeriji MAS u Odžacima.

Categories: