Proglašeni najbolji haiku pesnici

Narodna biblioteka Branko Radičević iz Odžaka objavila je rezultate 23. Haiku festivala, a prema oceni selektora, magistra književnosti Željka Vučkovića, prva nagrada za haiku ciklus pod nazivom Susret pripala je Borisavu Trajkoviću iz Sombora. Za najbolji haiku stih dodeljene su tri nagrade. Najuspešniji autor je Milijan Despotović iz Požege, drugu nagradu je osvojio Aleksandar Obrovski iz Novog Sada, a treću Boris Nazanski iz Zagreba. Pohvaljeno je 10 autora, među kojima je i Katarina Đukić iz Odžaka.

– Haiku je životni stav, pogled na svet, poetska i životna misija koja pruža ruke prijateljstva, saradnje i ljubavi prema srodnim dušama u čitavom svetu. 23. festival haiku poezije u Odžacima je još jednom opravdao svoju misiju u službi umetnosti i povezivanja ljudi spemnih da na život gledaju iz perspektive koja pokazuje da samo lepota može spasiti svet – naveo je, između ostalog, u obrazloženju Vučković kome je ova tema vrlo bliska i koga su na opšte potraživanje i želju učesnika organizatori angažovali da i ove godine žirira radove.

“Zimska mesečina:
pantalone dečaka mokre
a senka suva.”
Milijan Despotović, I nagrada

Već pune dve decenije Festival u Odžacima doprinosi afirmaciji i popularnosti haiku poezije u našoj zemlji i regionu, ali isto tako i njenom kvalitetu i umetničkim dometima. Najbrojniji do sada, ove godine je okupio 192 pesnika iz zemlje i inostranstva, što je za blizu četrdeset više u odnosu na prošlu godinu. Većina novih učesnika je iz inostranstva, a najbrojniji među njima su haiku stvaraoci iz Hrvatske. Svi autori su konkurisali sa svojim pesmama, a manji broj je poslao i haiku niz kao složeniju stvaralačku formu.

Direktorica Biljana Zlatković

Prema rečima Biljane Zlatković, direktora Narodne biblioteke Branko Radičević, organizatori su izuzetno zadovoljni kvalitetom radova i prijatno iznenađeni brojem učesnika iz inostranstva što samo potvrđuje da festival sve više poprima međunarodni karakter. U planu je da i ove godine bude štampan Zbornik koji bi trebalo da bude objavljen u septembru. Kao i do sada Biblioteka će ga deliti sugrađanima na poklon, a direktorica Zlatković dodaje da se zbog velikog interesovanja svake godine povećava tiraž, jer je sve više onih koji žele da ga čuvaju za uspomenu.

Categories: