Dan borbe protiv nasilja nad starijima

Danas je obeležen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama. Istraživanja pokazuju da se nasilje nad starijijm osobama ređe prijavljuje i teže prepoznaje, a izmene zakonske regulative mogle bi doneti adekvatne sankcije za počinioce, ocenjuju poznavaoci te problematike. O fenomenu nasilja u trećem životnom dobu nema mnogo podataka, kako u svetu tako ni u Srbiji, što ukazuje da je to još tabu tema.

Međutim, procenjuje se da je poslednjih godina u naročitom porastu nasilje nad starijim osobama u okviru porodice, pri čemu se najveći broj slučajeva ne prijavljuje, tako da je “tamna brojka” izuzetno velika. Tome, smatraju u Crvenom krstu Srbije, prevashodno doprinose izbegavanje starijih osoba da traže zaštitu, neprijavljivanje nasilja od strane profesionalaca u zdravstvenim ustanovama, ustanovama socijalne zaštite…

Dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama 15. jun obeležava se sedam godina, a od ove godine taj datum uvršten je i u kalendar Ujedinjenih nacija.

Crveni krst Odžaci je u saopštenju povodom Dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama podsetio da je ta organizacija 2008. godine uz finansijsku podršku Fonda za socijalne inovacije pokrenula projekat “Pomoć u kući”, a finansiranje ovog projekta je od 2009. godine preuzela odžačka lokalna samouprava. Kako se navodi, projektom je obuhvaćen rad pet gerontodomaćica koje vode brigu o 25 korisnika. Radi se o starijim osobama koje žive same, koje su hronični bolesnici i koje bi bez ove vrste pomoći bile prepuštene same sebi.

Categories: