Devet srednjoškolaca po prvi put dalo krv

Dr Jovan Stričević, Regionalni centar za transfuziju krvi Sombor
Dobrovoljni davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba starosti od 18 do 65 godina, a svako ko se prijavljuje za davanje krvi treba da bude odmoran, naspavan i pre toga može da doručkuje neki lagani obrok, rekao je za Radio Odžake dr Jovan Stričević iz Regionalnog centra za transfuziju krvi iz Sombora. On je dodao da muškarci mogu davati krv na svaka tri, a žene na svaka četiri meseca.

U cilju promocije dobrovoljnog davalaštva krvi, dr Stričević je na tu temu održao predavanje učenicima završnih razreda odžačke Gimnazije i ekonomske škole. Predavanje je organizovao Crveni krst Odžaci u okviru obeležavanja Nedelje Crvenog krsta koja je trajala od 8. do 15. maja.

Juče je u prostorijama te odžačke srednje škole održana akcija dobrovoljnog davalaštva krvi koja je bila namenjena maturantima. Za dva sata koliko je akcija trajala, prijavila su se 24 davaoca od kojih je 12 odbijeno zbog zdravstvenih razloga. Među onima koji su dali krv, tri su stara davaoca a devet je novih. Sakupljeno je nešto više od četiri litra dragocene tečnosti. Akciju su organizovali Crveni krst Odžaci i Odeljenje za transfuziologiju Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović” u Somboru.

Naredne akcije dobrovoljnog davalaštva krvi u opštini Odžaci biće održane 24. maja u Domu zdravlja Odžaci i 29. maja u zdravstvenim stanicama u Bačkom Gračacu i Bačkom Brestovcu.

Categories: