U Odžacima održan skup pedijatara Vojvodine

Služba za zaštitu dece i omladine Doma zdravlja Odžaci bila je u subotu, 21. aprila domaćin stručnom sastanku Pedijatrijske sekcije Društva lekara Vojvodine, koji je u višenamenskoj sali Sportsko-poslovnog centra u Odžacima okupio oko 70 lekara i pedijatara iz cele Pokrajine. Tema ovog stručnog skupa, koji je akreditovan od Zdravstvenog saveta Srbije, bila je Savremeni dijagnostički i terapijski pristup najčešćim bolestima kod dece u okviru koje su o urtikardiji, zbrinjavanju pupka i pupčanog patrljka kod novorođenčeta, akutnom nedodstatku funkcije bubrega i bolu u srednjogruđu kod dece, govorili eminentni stručnjaci iz oblasti pedijatrije.

prof. dr Aleksandra Doronjski, predsednik Pedijatrijske sekcije DLV
Sve ove teme su od izuzetnog značaja kako za pedijatre tako i za lekare opšte prakse, istakla je dr Stanka Protić, pedijatar u Domu zdravlja u Odžacima, koja je u ime domaćina otvorila sastanak strukovnog udruženja, a sve učesnike je pozdravio i direktor odžačke zdravstvene ustanove dr Ljubomir Milenković.

Predsednik Pedijatrijske sekcije Vojvodine prof. dr Aleksandra Doronjski je za Radio Odžake rekla da su ovakvi susreti značajni jer se na taj način inovira znanje na jedan sistematski način, a ujedno lekari dobijaju i određen broj bodova kako bi mogli da obnove svoju licencu. Ona je dodala da predavanja uglavnom biraju sami pedijatri, sekcija se trudi da za svaku oblast odabere eminentne predavače i ono što je važno, teme se prilagođavaju svim nivoima zdravstvene zaštite: primarnom, sekundarnom i tercijarnom nivou.

Sama organizacija skupa u Odžacima bila je na visokom nivou. Program su uveličali polaznici Predškolske ustanove Poletarac koji su izveli svoju ritmičku tačku, dok je Nebojša Vidović, arheolog u Muzejskoj jedinici Odžaci imao izlaganje o Avarima i Crvenokosoj boginji.

Categories: