Transplantacija organa – šansa za novi život

Prema podacima Crvenog krsta Odžaci donorske kartice je do sada potpisalo oko pedeset građana opštine Odžaci, otkako je ta organizacija uspostavila saradnju sa Vojnomedicinskom akademijom u Beogradu. Radivoje Radivojević, sekretar Crvenog krsta Odžaci, kaže da je taj broj sigurno veći jer Crveni krst nema podatke o onim građanima koji su direktno kontaktirali VMA i podržali su program transplantacije potpisivanjem donorske kartice u toj zdravstvenoj ustanovi. Od 2008. godine i Klinički centar Vojvodine realizuje projekat pod nazivom „Šansa za novi život“, koji za cilj ima širenje mreže i povećanje broja donora organa.

– Razlika između ove dve ustanove, Kliničnog centra Vojvodine i VMA je što ovaj model Kliničkog centra Vojvodine podrazumeva tešnju saradnju sa koordinatorom Doma zdravlja, u našem slučaju to je dr Marija Šargač. Tako da će svi građani za informacije o donorstvu organa moći da se obrate ili Crvenom krstu ili koordinatoru Doma zdravlja Odžaci. Sledeća razlika je što Klinički centar Vojvodine preko svog koordinatora odmah, na licu mesta, donoru daje donorsku karticu – kaže Radivojević.

Klinički centar Vojvodine je jedna od šest zdravstvenih ustanova u zemlji u kojima se rade transplantacije organa. Prva transplantacija bubrega u toj ustanovi urađena je 1986. godine, a prva transplantacija jetre 2008. godine. Po rečima dr Jelice Alargić, koordinatorke projekta promocije transplantacije i donacije organa „Šansa za novi život“, trenutno se na listama Kliničkog centra Vojvodine nalazi oko 180 pacijenata koji čekaju novi bubreg i oko deset pacijenata koji čekaju novu jetru.

– Međutim, te liste su dinamične i stalno se povećava broj ljudi kojima je ovaj vid lečenja neophodan. Kad govorimo o projektu transplantacije i donacije organa, ovo je četvrta godina kako radimo na njegovoj promociji i kako želimo da podignemo svest građana kako bi transplantacija i donacija bili prihvaćeni vid lečenja, a samim tim i spašeni životi teško bolesnih – kaže dr Alargić.

Crveni krst Odžaci i Dom zdravlja Odžaci bili su organizatori predavanja koje je dr Alargić na temu donorstva organa i značaja kadaverične transplantacije (sa organima donora u stanju moždane smrti), juče održala za zaposlene u odžačkoj zdravstvenoj ustanovi. Ona je tom prilikom istakla da je neophodno da naše društvo ima pozitivan stav prema ovom vidu lečenja, o njemu se mora pričati i moraju se objašnjavati sve nejasnoće i zablude koje postoje, kako bi se ukazalo na značaj transplantacije i donacije organa, a samim tim pružila šansa onim pacijentima kojima je ovaj vid lečenja jedini spas.

– Jako je bitno da zdravstveni radnici objasne svojim pacijentima, prvo šta je transplantacija, kako se taj proces odvija, ko može biti donor a ko primalac organa, jer upravo te informacije ukoliko su prave mogu da povećaju svest građana i da doprinesu širenju i povećanju broja donatorstva organa – rekla je dr Alargić.

Jasmina Marić
Nakon predavanja koje je organizovano u Domu zdravlja Odžaci šestoro zaposlenih u toj zdravstvenoj ustanovi je potpisalo donorsku karticu, a među njima i Jasmina Marić, medicinski tehničar iz Deronja.

– Mislim da je ovo prvo jedan human gest, ali je značaj donorstva organa daleko veći i smatram da bi trebalo raditi na edukaciji ljudi, kako bi što veći broj građana potpisao donorsku karticu – istakla je Marićeva.

Categories: