Poslednja mera – preoravanje parcela uzurpatora!

Pošto komisija za zakup državnog zemljišta ni posle mesec dana još uvek nije rešila problem uzurpirane zemlje i raspisala licitaciju, oko dvadesetak stočara iz opštine Odžaci danas su u znak protesta svoju mehanizaciju još jednom parkirali ispred zgrade opštine.

– Na ovaj korak smo se odlučili jer su svi rokovi za rešavanje ovog problema probijeni. Iz lokalne samouprave nam i dalje nude nove rokove do kojih će oni navodno rešiti ovaj spor. Sve ovo nas navodi na zaključak da oni koji su bespravno ušli u državni posed, imaju od nekoga zaštitu. Ostavili smo rok aktuelnoj vlasti da već koliko sutra učine kraj ovom bezakonju. Ukoliko to ne budu uradili, tražićemo da se pozove resorni ministar Dušan Petrović i na licu mesta se uveri koliko smo zbog ovoga oštećeni, ne samo mi stočari nego i država – kaže Milan Vojnović, poljoprivrednik iz Bačkog Gračaca.

U Komisiji koja treba da završi ovaj posao tvrde da nisu iz objektivnih razloga mogli rešiti ovaj problem. Kažu da je zastoj nastao jer je veterinarskim inspektorima trebalo vremena da pregledaju ukupno 3.690 grla koje su prijavili stočari, a koji imaju pravo prečeg zakupa.

– Kada su veterinari odradili taj posao, mi smo još jednom proverili svu potrebnu dokumentaciju i napravili plan raspodele državne zemlje. O tome ćemo morati dobiti saglasnost Ministarstva poljoprivrede u kojem nam je zakazan razgovor za 18. april. Ukoliko oni to budu odobrili, moraće to posle njih učiniti i Skupština opštine. Znači, tek posle toga možemo krenuti u realizaciju dodele državnog zemljišta. Prednost imaju stočari koji treba da dobiju oko 1.300 hektara, da bi negde 1. maja bila organizovana licitacija za ratare kojima je namenjeno preostalih 1.900 hektara. Sve ono što je propustilo pet prethodnih komisija u proteklih godinu dana, sada se nama stavlja na teret, iako smo se tek nedavno prihvatili ovog posla – iznosi svoje viđenje ovog problema Nebojša Ilić, predsednik Komisije za raspodelu državnog zemljišta.

Ukoliko se ovaj problem ne reši pravedno i u skladu sa zakonom, ozlojeđeni stočari najavljuju da će preorati odavno zauzete i posejane parcele uzurpatora. A, najavili su od sutra i štrajk glađu u zgradi opštine.

Categories: