Biblioteci dodeljena sredstva za nabavku novih knjiga

Za nabavku knjiga u 2012. godini Narodnoj biblioteci Branko Radičević iz Odžaka je na osnovu projektne dokumentacije iz republičkog i pokrajinskog fonda opredeljeno ukupno 616.900 dinara. Na nedavno završenom konkursu Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, odžačka javna ustanova dobila je 542.000 dinara i to je jedna od najvećih suma koja je dodeljena na teritoriji naše zemlje, dok se za kupovinu novih knjiga iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje na račun biblioteke slilo 74.900 dinara, i jedino je Novi Sad dobio nešto veći iznos.

Biljana Zlatković, direktor Narodne biblioteke
Dobri rezultati na ovim konkursima su odraz brojnih aktivnosti Narodne biblioteke Branko Radičević kojih je tokom prošle godine bilo 37. Ukupno je realizovano 7 književnih susreta, 9 izložbi, 5 predavanja i 16 aktivnosti vezanih za susrete sa decom.

– Ono što je za nas plus i sa čime se možemo pohvaliti jeste da smo u našoj zemlji dobili cifru koja je među prvih deset opština, a to je upravo zbog broja čitalaca, zbog obrta, zbog našeg rada i zbog broja manifestacija, jer sve se to broji. Naš plan i program, zajedno sa izveštajem o radu, već u januaru mesecu je bio u Narodnoj biblioteci Srbije odakle se i daju određeni pandami ko će i koliko dobiti novca – kaže Biljana Zlatković, zadovoljna kako se kulturna ustanova, na čijem je čelu, kotira u struci.

Prema rečima direktorke Zlatković, veći iznos dobijenih sredstava namenjen je za referalnu zbirku kojoj se okreću đaci i studenti. To su izuzetno skupe knjige i svake godine se za ovu zbirku odvoji jedan deo novca kako bi se ojačao knjižni fond i kako bi bilo što više korisnika unutar same biblioteke. Suma koja je dobijena iz Pokrajine biće ravnomerno raspoređena na svih 10 ogranaka u svim naseljenim mestima u opštini i tradicionalno se čuva za sajamsku nabavku knjiga koja je najpovoljnija.

Biblioteka raspolaže sa značajnim knjižnim fondom od 62.789 knjiga, a najveći broj naslova – 56.000, pripada opštoj književnosti i književnosti za decu. Broj upisanih članova prošle godine je bio 4.403. Od tog broja 1.800 aktivnih članova su deca, na šta su posebno ponosni u biblioteci, kao i na činjenicu da se taj broj svakodnevno povećava na Dečijem odeljenju u Odžacima.

Categories: