Na Opštinskoj smotri odabrani najbolji recitatori

Najmlađi pobednici sa selektorom
U svečanoj sali Gimnazije i ekonomske škole Jovan Jovanović Zmaj u Odžacima u sredu je održana Opštinska smotra recitatora, a po četiri najbolja takmičara iz sve tri kategorije predstavljaće opštinu Odžaci na Zonskoj smotri 24. i 25. marta u Baču. Smotra je okupila 92 učesnika iz osnovnih i srednjih škola odžačke opštine koji su kazivali stihove poznatih pesnika na srpskom i jezicima nacionalnih manjina: slovačkom i romskom. Takmičare je ocenjivao Miodrag Petrović, glumac Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada.

Plasman za dalje takmičenje u kategoriji nižeg uzrasta obezbedila je Marija Čolaković, učenica 2. razreda OŠ Branko Radičević iz Odžaka, Una Vukšić, učenica 3. razreda OŠ Nestor Žučni iz Lalića, Teodora Tojagić, učenica 4. razreda OŠ Marko Orešković iz Bačkog Gračaca i Katarina Benka učenica 4. razreda lalićke škole, koja je govorila stihove na slovačkom jeziku.

Zanimljivo je da su u kategoriji srednjeg uzrasta sva četiri najbolja recitatora iz OŠ Branko Radičević iz Odžaka. Po oceni selektora to su: Anja Bojat, učenica 5. razreda, Jovana Đaković i Dunja Jazavac-Martinović, učenice 6. razreda i Nikola Dragićević, učenik 7. razreda. Oni su bili izuzetno zadovoljni postignutim rezultatom i nisu krili svoje oduševljenje. Radost su u sali podelili sa nastavnicom srpskog jezika Vesnom Rogač.

Oduševljeni pobedom – učenici OŠ Branko Radičević
Kategoriju višeg uzrasta činili su srednjoškolci, a najuspešniji su bili: Aleksandra Štakić, učenica drugog razreda Tehničke škole, Vukašin Popović, Ilija Bobinac i Tamara Krivokuća, učenici drugog i trećeg razreda Gimnazije i ekonomske škole.

Najuspešniji srednjoškolci
Ovogodišnja Opštinska smotra recitatora bila je kvalitetnija u odnosu na prošlogodišnju, karakteriše je veliki broj takmičara, a impresivan je bio i odabir poezije, istakao je za Radio Odžake novosadski glumac Miodrag Petrović, koji je bio prijatno iznenađen brojnošću dece i njihovim talentom. To je bio i razlog da poveća kvotu koju na osnovu pravila određuje Zavod za kulturu Vojvodine, i umesto po tri, za dalje takmičenje odabere po četiri najbolja recitatora iz svih uzrasnih grupa.

– Recitator kada govori vi morate da mu verujete, da budete uzbuđeni. Mora da bude sugestivan, da vas raspameti i u potpunosti unese u stvarnost pesme koju govori – rekao je selektor Petrović obrazlažući bitne elemente dobrog recitatora.

Turistička organizacija opštine Odžaci bila je uspešan organizator smotre i svoje predstavnike, kao i prethodnih godina, pratiće na zonskim, pokrajinskim i republičkim smotrama koje se organizuju u cilju negovanja poezije, razvijanja izražajnog govora i čuvanja pisane kulturne baštine.

Categories: