Majstori ribljeg paprikaša ukrstili varjače za kraj Dana Crvenokose boginje

“Dani Crvenokose boginje” u Odžacima koji su održani proteklog vikenda bili su u znaku raznolikog programa, dobre zabave i dobrog druženja. Koncerti Halida Bešlića i “Novosadskog big benda”, nema sumnje zadovoljili su sve muzičke ukuse. Trodnevnu manifestaciju organizovala je Turistička organizacija opštine Odžaci koja je tradicionalno značajan deo programa posvetila najmlađima i njihovom dobrom provodu.

Poslednjeg dana centar Odžaka zamirisao je na paprikaš i to onaj riblji. Kako i ne bi kada se krčkalo u preko 60 kotlića.

Na “Zlatnom kotliću Odžaka” kuvalo se i učestvovalo zarad druženja, ali je takmičenje imalo i humanitarni karakter.

– U takmičenju u kuvanju ribljeg paprikaša imali smo 65 ekipa, što je najveći broj do sada. Verujem da su na kraju svi sretni i zadovoljni, zbog dobrog druženja prvenstveno, a neko je morao i da pobedi. Nagrade su podeljene, kotizaciju smo namenili za lečenje bolesne dece u opštini Odžaci, tako da su svi koji su se takmičili učestvovali i u ovom humanom činu. Mislim da smo u ova tri dana uklopili sve ono najbolje što smo mogli da prikažemo i pokažemo – kazala je Vesna Petković, direktorka Turističke organizacije opštine Odžaci.

Dobrog paprikaša nema bez šarana, a njega je na ovogodišnjem takmičenju potrošeno tačno 198 kilograma.

Trojica sudija, Tomislav Subotički iz Novog Miloševa, Dragan Mitić iz Lovćenca i Dušan Vičić iz Odžaka, imala su pune ruke posla.

Kako kažu ovi majstori varjače, važno je tokom kuvanja proveravati ljutinu paprike i slanost, jer je njihov odnos u kotliću presudan za dobar ukus ribljeg paprikaša.

I ovogodišnji pobednik Milivoje Milivojević iz Šajkaša, u kulinarskim krugovima poznatiji kao Mića Advokat, ima svoj recept za šampionski paprikaš.

– Imam jednu malu kašikicu kafenu, a da bi lepa čorba bila ili paprikaš morate dodati pola kašikice soli. Jer ako ne dodam pola kašikice soli, paprikaš je bljutav, ako stavim više od pola kašikice paprikaš će biti preslan. Drugo, morate pored ćerke imati i ženu mlađu osam godina koja vas voli i koja vas podržava. E to su moje tajne za dobar paprikaš – rekao nam je Milivojević.

Drugo mesto zauzeo je Milan Mitković iz Doroslova, a treće Goran Đukić iz Odžaka.

Trojica najboljih kući su odneli pehare i nove kotliće, dok su utešne nagrade koje su dodeljene za četvrto i peto mesto pripale Milošu Zdravkoviću i Jeleni Bogdanović iz Odžaka. Miloš i Jelena nastavili su druženje sa svojim ekipama uz poklone organizatora – pakovanja piva.

Pokrovitelj “Dana Crvenokose boginje” bila je Opština Odžaci.

Categories: