Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je da radi prvi krug popisa belih roda u Srbiji i poziva sve zainteresovane građane da uzmu učešće u prebrojavanju ovih ptica i na taj način doprinesu proširivanju znanja o brojnosti belih roda, gnezdilišnim navikama, kao i broju njihovih mladunaca.

DZPPS
Popis belih roda je jedan od najstarijih monitoringa ptica u Evropi i sprovodi se svake desete godine. Ove godine se organizuje po osmi put na području gnezdećeg areala belih roda, u cilju njihovog očuvanja. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sprovodiće popis na teritoriji Republike Srbije i tako se pridružiti međunarodnim naporima u proučavanju ove vrste.

Brojanje se sprovodi po propisanoj metodologiji na teritoriji cele države. Za ovu priliku je napravljena posebna aplikacija za mobilne telefone koju možete preuzeti na sajtu Društva pticesrbije.rs, a pomoću koje se mogu lako i kvalitetno prikupiti podaci. Za popis se takođe može koristiti i jednostavan formular koji takođe možete preuzeti na ovom linku.

Popis je planiran da se odvija u dva kruga. Prvi u periodu od 22. aprila do 31. maja i drugi krug od 10. juna do 15. jula. Za sprovođenje popisa veoma je važno učešće velikog broja ljudi, ljubitelja ptica i prirode. Ukoliko ste zainteresovani za učešće u popisu, a imate dodatna pitanja možete se obratiti nacionalnom koordinatoru za popis, Kristini Milošević na imejl rode@pticesrbije.rs ili na broj telefona 021/3044925.

Categories: