Velikim postom vernici se pripremaju za susret s vaskrslim Hristom

Protonamesnik Mladen Glušac održao je predavanje u Svetosavskom hramu u Odžacima na temu “Velikoposni način života” i tom prilikom istakao da su post i molitva dva snažna oružja koja nam je Gospod ostavio u borbi protiv demonskih sila.

Glušac je govorio o nastanku Velikog posta i njegovom značaju za hrišćansku veru.

Prema njegovim rečima, Veliki post je vreme kada se trudimo da se više posvetimo našem duhovnom životu, u iščekivanju velikog događaja hrišćanske vere i vreme kada se trudimo da se što dostojnije pripremimo da dočekamo susret s vaskrslim Hristom.

– Ceo hrišćanski život mora biti jedan veliki post, da ne mislimo da je samo vreme posta vreme u kom se mi trudimo da sebe preobražavamo i menjamo, nego ceo život mora biti usmeren ka oboženju. Dakle, čovek ima jednu želju da zadobije blagodat Svetoga duha i da nasledi život večni koji nam je Gospod obećao – kazao je protonamesnik Mladen Glušac, sveštenik u Apatinu.

“Bog nagrađuje one koji poste susretom s vaskrslim Hristom”

Prota Mladen kaže da je vreme Velikog posta vreme povratka čoveka Bogu i povratka sebi.

– Cilj čovekovog života je zadobijanje carstva Božjeg i zadobijanje večnosti na koju smo svi pozvani. Upravo vreme Velikog posta je vreme povratka Bogu kroz jednu radosnu tugu, dakle tugu zbog greha i zbog toga što Boga imamo malo u svom životu, a opet radosti zbog susreta s vaskrslim Hristom. I upravo ovaj telesni deo posta jeste uvod u duhovni deo koji je mnogo bitniji, jer kroz telesno odricanje mi možemo mnogo više da se posvetimo svom unutrašnjem biću i promeni sebe, a sve zarad da budemo u večnosti sa Gospodom – rekao je Glušac.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post koji je najduži i najstroži post tokom godine, uči nas pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u duhovnom miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs.

Categories: