Sveti Sava je po svom liku i poukama ostao svevremen

Kulturni centar Atanasije Nikolić iz Odžaka organizacijom “Svetosavske akademije” obeležio je praznik srpskog prosvetitelja i programom je želeo da podseti koliko je važna vera i tradicija, ali i koliko je važno znanje kao stub uspešnog društva.

Srbi su oduvek u Svetom Savi tražili svoje izvorište, ali i budućnost, poručeno je sa ove svečanosti na kojoj su dodeljene Svetosavske povelje Jasmini Zatezalo iz Kulturno-umetničkog društva “Nikola Tesla” u Bačkom Brestovcu i Draganu Davidoviću iz Literarno-muzičkog udruženja “Sveti Sava” u Vajskoj.

Kako je istaknuto u obrazloženju priznanja koja se dodeljuju za razvoj kulture, ovogodišnji laureati svojim radom doprinose da naša deca ne zaborave korene.

– Trudimo se u našem radu koji traje već dvanaest ili trinaest godina da generacije dece na neki način podsetimo, znaju oni to sve, ali da ih podsetimo na neke naše tradicionalne vrednosti i istoriju. Pre nego što radimo bilo koju pesmu ili recitaciju, trudimo se da im objasnimo istorijski kontekst u kome je to delo nastalo, a onda se tu pojave i emocije – ispričao je Dragan Davidović, Literarno-muzičko udruženje “Sveti Sava”.

Mladi princ Rastko Nemanjić rano je razumeo varljivost ovozemaljske slave okrenuvši se hrišćanskoj brizi za dušu i neprolaznim duhovnim vrednostima. Svetosavsko nasleđe podareno našem rodu je dar i blagoslov koji treba da nas stalno nadahnjuje i podstiče da odolimo iskušenjima i ostanemo na svetosavskom putu koji treba da oplemeni, produhovi i vaspita.

Predsednik Kulturnog centra “Atanasije Nikolić”, Nenad Živanov, istakao je da bi uvek trebalo da imamo na umu osvedočene vrednosti saznavanja i pouke koje nam je Sveti Sava ostavio, kao i potrebu da u ime dobrobiti pojedinca i celog društva svako od nas pruži svoj lični doprinos.

– Pokušaću u meri u kojoj je i meni dato da iskažem značaj svega ovoga i nadasve našeg okupljanja, okupljanja svih vas i onih koji su spremni da svojim znanjem, trudom, radom menjaju svet u kome živimo. Osluškujući savremenost, ali ne gubeći zlatnu nit tradicije, ne gubeći nadu, veru i ljubav u život, važno je postati i ostati čovek. Kao neko ko se nesebično davao za druge, Sveti Sava je posle toliko vekova po svom liku i delu ostao svevremen i nenadmašan. Neka nam upravo Sava bude uzor – rekao je Nenad Živanov, predsednik Kulturnog centra “Atanasije Nikolić”.

Svoje umeće na “Svetosavskoj akademiji” pokazali su talentovani, posvećeni pojedinci, naslednici Savinog trona i čuvari tradicije: KUD “Nikola Tesla” iz Bačkog Brestovca, Etno udruženje “Đurđic” iz Ratkova, Literarno-muzičko udruženje “Sveti Sava” iz Vajske, recitator Vasilije Anđelković iz Karavukova, samičar Darko Lončar i vokalna solistkinja Ivana Lončar iz Bačkog Brestovca.

– Proslava Savindana potvrđuje da je zadužbina Svetog Save vekovima živa i nadahnjujuća. Među onima koji odgovorno grade temelje tog svetosavskog hrama svakako su prosvetni radnici, svi oni koji se bave obrazovanjem, vaspitanjem i kulturom. Naziv programa današnje “Svetosavske akademije” u organizaciji Kulturnog-centra “Atanasije Nikolić” je “Naša vera jeste vera radosti”, pa smo upravo u tom duhu svetosavske radosti i obeležili ovaj praznik – rekla je Sanja Đaković, moderatorka programa.

Da se Sveti Sava proslavlja kao školska slava predložio je upravo čovek po kome Kulturni centar iz Odžaka i nosi naziv, Atanasije Nikolić. Savindan je kao praznik ustanovljen 1840. godine, a nakon pauze od pet decenija u školama se od 1990. godine ponovo obeležava 27. januar kao đačka slava.

Categories: