Ljubitelji prirode prebrojali ptice vodenih staništa u Deronjama

Povodom Međunarodnog zimskog popisa ptica vodenih staništa koji je počeo 9. januara, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je obuku za svoje saradnike i volontere u Deronjama. Među njima je bila Katarina Marić koja je zajedno sa drugarima iz škole učestvovala i u terenskom obilasku koji za cilj ima da se zabeleži stanje vodenih staništa i brojnost ptica u njima.

Deronje deo velikog zimskog popisa ptica vodenih staništa
Hladno i vetrovito vreme je otežavalo rad na terenu, ali su ljubitelji ptica “naoružani” dvogledima, beležnicama i dobrom voljom uspeli da obiđi staro korito Mostonge i obalu kanala DTD u Deronjama, koji su važna staništa za ptice.

– Volela bih da vidim razne ptice, lepo ih je i interesantno posmatrati sa našom nastavnicom i drugim volonterima koji učestvuju u popisu i mi deca se baš jako lepo zabavimo – ispričala je Katarina.

Barska strnadica, patka gluvara, labud, čaplja, eja močvarica, neke su od ptica koje borave na vodi i vezane su za vodena staništa u okolini sela Deronje.

Magdalena Grahovac iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže da svako može da doprinese unapređenju znanja o zimskoj rasprostranjenosti i brojnosti ptica u Srbiji.

– U Deronjama ćemo ići da pogledamo terene, a zatim ćemo imati i teorijsku obuku. Postoji veliki broj površina tipa kanala i bara, a malo ljudi, tako da koristimo priliku da i neki mlađi i stariji nešto nauče i da nam pomognu u popisu. Nije bitno da je član Društva, dovoljno je da voli ptice i da se interesuje za ptice, a cilj je da se vidi kakvo nam je stanje prirode. Puno ptica dolazi sa severa, neke se zadržavaju ovde na zimovanju, takođe imamo i ptice koje stalno borave na ovim staništima. Važno ih je sve popisati kako bi se utvrdilo stanje na terenu i brojnost – rekla je Grahovac.

Magdalena Grahovac, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
Deci je bila najinteresantnija šetnja po prirodi, neki su prvi put učestvovali u ovakvoj aktivnosti, naučili su da prepoznaju različite vrste ptica po izgledu i načinu oglašavanja, kao i zašto je važno čuvati raznolikost životinjskog sveta. Čuli su i da ptice ne moraju biti velike poput orla ili labuda da bi bile važna karika u prirodi.

Popis traje do kraja januara, pa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije poručuju da su dobrodošli svi koji žele da se uključe. Saznanja do kojih se dolazi kroz ovaj najveći globalni monitoring koriste se za preduzimanje konkretnih mera za zaštitu populacija divljih ptica i vodenih staništa koja su značajna za očuvanje biodiverziteta i ostalih prirodnih resursa na međunarodnom nivou.

Categories: