Na Tucindan domaćinstva se pripremaju za proslavu Božića

Po srpskom običajnom kalendaru, Božić se slavi tri dana, a kao praznični dani računaju se i Tucindan i Badnji dan. Danas, dva dana pred Božić, slavi se Tucindan. Na ovaj dan se kolje prase, čije meso će se naći na božićnoj trpezi.

Tucindan je prema predanju dobio ovo ime jer se nekad pečenica pre klanja tukla ušicom sekire preko grudve soli u platnenoj vrećici stavljenoj na čelo životinje.

Na ovaj dan domaćinstva spremaju kuću za veliki praznik. Tada se i nabavljaju orasi, smokve, suve šljive, bombone i novčići koji će se prosuti za Badnje veče.

Prema verovanju, ništa se ne daje niti iznosi iz kuće, jer će onda i preko cele godine stvari samo odlaziti iz tog domaćinstva.

S druge strane, trebalo bi vratiti sve dugove, da domaćin ne bi bio dužan do sledećeg Božića.

Categories: