Dan borbe protiv pušenja

Danas se obeležava Dan borbe protiv pušenja i tim povodom Polivalentna služba Doma zdravlja Odžaci organizovala je podelu flajera u centru Odžaka kako bi se stanovnicima skrenula pažnja na štetnost duvanskog dima i posledice koje ima po zdravlje ljudi.

Pušenje je vodeći faktor rizika u Srbiji koji doprinosi smrtnosti i odgovoran je za 13,7 odsto izgubljenih godina života, podaci su Zavoda za javno zdravlje. Istraživanja zdravlja stanovnika pokazuju da svakodnevno ili povremeno puši 38,1 odsto muškaraca i 29,9 odsto žena. Osoba koja je dugogodišnji pušač, u proseku živi 15 godina manje, nego osoba koja ne uživa u duvanskom dimu. U dimu cigarete nije pronađena nijedna korisna komponenta, ali je za sada potvrđeno prisustvo više od 4.000 štetnih od kojih su 200 kancerogene.

Duvanski dim može uzrokovati alegiju, naročito respiratornih organa, a dugotrajno pušenje može da izazove oštećenja disajnih puteva i hronična oboljenja. U odnosu na ostale faktore rizika smatra se najrizičnijim za pojavu raka pluća i sistema organa za varenje koji su direktno izloženi njegovom štetnom dejstvu, kaže dr Sava Sunajko, pneumoftiziolog u Domu zdravlja u Odžacima.

dr Savo Sunajko
– Duvanski dim utiče na epitelne ćelije u disajnim putevima koje se oštećuju. Samim tim taj površinski sloj koji je zadužen za izbacivanje štetnih sluzi iz sekreta disajnih puteva se uništava. Taj sekret se nakuplja u disajnim putevima i uzrokuje hronični bronhitis i upalu pluća. Duvanski dim apsolutno može da dovede do malignih oboljenja disajnih organa. Prema ispitivanjima naše službe od 100 ljudi kod kojih postoji karcinom bronha 87 su pušači. Respiratorni organi su direktno izloženi kancerogenom dejstvu duvanskog dima, a pored njih tu su i želudac, creva, debelo crevo i drugi organi – ističe dr Sunajko.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Srbije u odnosu na istraživanje iz 2000. godine, učestalost pušenja smanjila se za 9,8 odsto kod muškaraca i 3,8 odsto kod žena. Pozitivna činjenica je i to, da je u promeni svesti o štetnosti duvanskog dima umnogome doprineo i Zakon o zabrani pušenja na javnim mestima.

Categories: