HPV vakcina najefikasnija zaštita od raka grlića materice

Vakcinacija HPV vakcinom je potrebna, efikasna i bezbedna, a zaštita je dugotrajna, poručeno je na tribini u Odžacima na kojoj su o karcinomu grlića materice i HPV vakcini govorile doktorke Sanja Dimitrijević – ginekolog i Stanka Protić – pedijatar.

Tribinu je organizovalo Udruženje “Roditelj” u saradnji sa Domom zdravlja Odžaci, sa ciljem informisanja roditelja o značaju primene i benefitima vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV) koja je kao preporučena uvedena u protokole u Srbiji 2018, a od prošle godine besplatna je za dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina.

– Tribina je pokušaj da građanima probudimo svest i približimo problematiku karcinoma grlića materice i borbe protiv te opake bolesti, a to je pre svega preventiva, odnosno HPV vakcina. Iznećemo i podatke koji će, nadamo se, roditeljima pomoći da lakše donesu odluku i prihvate našu sugestiju i molbu da se deca uzrasta od 9 do 19 godina vakcinišu, kako bi se u odraslom dobu sprečila ova opaka bolest – rekao je dr Dušan Božanić, direktor Doma zdravlja Odžaci.

HPV infekcija je uzročnik raka grlića materice u više od 90 odsto slučajeva, a dovodi se u vezu i sa drugim benignim i malignim promenama na anogenitalnoj regiji, kao i sluznici ždrela i grla.

Svakog dana u Srbiji četiri žene obole, a dve umru od raka grlića materice, pokazuju zvanični zdravstveni podaci. Lekari se nadaju da će upozoravajuća statistika biti presudna kada roditelji budu donosili odluku da njihova deca prime vakcinu.

Pošto i dečaci mogu da budu prenosioci humanog papiloma virusa, a mogu i da obole od raka povezanih sa ovim virusom, lekari ističu da je veoma važno da i oni prime vakcinu.

– Zapadnobački okrug je, nažalost, na trećem mestu po oboljevanju od karcinoma grlića materice, a rešenje za ovaj veliki zdravstveni problem je HPV vakcinacija. Decu bi trebalo vakcinisati u tinejdžerskom periodu od 9. do 15. godine. Ukoliko se preskoči taj period, mogu se i kasnije vakcinisati sa ciljem da sprečimo pojavu invazivnih karcinoma grlića materice, kao i polnih organa, odnosno penisa kod muškaraca – kazala je dr Sanja Dimitrijević, ginekolog zaposlena u Domu zdravlja Odžaci.

Prema njenim rečima, redovni preventivni pregledi i vakcinacija su najefikasnija zaštita od raka grlića materice.

Devetovalentna vakcina “Gardasil”, koja je efikasna kod devet najčešćih i najopasnijih humanih papiloma virusa, daje se u nekoliko doza. Studije su pokazale da vakcina štiti od zaraze najmanje deset godina, mada stručnjaci veruju da će se pokazati da je zaštita i duža, praktično doživotna.

Iako je vakcina besplatna za devojčice i dečake, interesovanje za vakcinaciju nije dovoljno, a razlog tome je nizak nivo informisanosti roditelja. Uloga pedijatara i ginekologa je da pacijente upute o postojanju vakcine, njenoj efikasnosti i bezbednosti.

– Najčešće pitanje je zašto vakcina nije obavezna, nego je preporučena. Jako je dobro da mi takvu preporučenu vakcinu možemo da damo deci o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Pitanje koje dobijamo od roditelja je i kada će vakcina biti obavezna. Pretpostavljam da sledimo svetske trendove u zdravstvenoj zaštiti i da ćemo i mi jednog dana imati vakcinu koja će biti obavezna i besplatna – rekla je dr Stanka Protić, pedijatar u Domu zdravlja Odžaci.

Vakcinacija protiv HPV infekcije je kao preventivna mera ogroman iskorak i Srbija je stala rame uz rame sa više od 150 zemalja gde se HPV vakcina primenjuje. Države koje su ranije pokrenule HPV imunizaciju imaju veći procenat zaštićenih žena i muškaraca, rečeno je na tribini u Odžacima.

Categories: