Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za sport testirali učenike u Odžacima

Stručnjaci Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta obići će svih 18 škola u Vojvodini koje su deo projekta “Svako dete ima pravo da odrasta zdravo”.

U Osnovnoj školi “Miroslav Antić” iz Odžaka tim za dijagnostiku treniranosti sportista i lekari sproveli su sportsko-medicinske preglede i testiranja motoričkih i funkcionalnih sposobnosti kod učenika četvrtog i petog razreda.

– Mi radimo merenja i testiranja koja između ostalog obuhvataju skok udalj, trbušnjake, izdržaj u zgibu, gibkost, koji će nam pomoći da utvrdimo trenutne fizičke sposobnosti naše dece. To su standardizovani testovi i podaci, na osnovu kojih ćemo poređenjem moći zaključiti u kom pravcu se kreće naša nacija. Jedna od osnovnih delatnosti našeg Zavoda je periodično praćenje stanja dece, omladine i odraslih. Veoma je prisutna hipokinezija, znači smanjena fizička aktivnost i, nažalost, to se već pokazuje na rezultatima koje dobijamo – ispričao je Mane Mirković iz Pokrajinskog zavoda za sport.

Projektom “Svako dete ima pravo da odrasta zdravo” obuhvaćeno je 67 od ukupno 312 učenika OŠ “Miroslav Antić” iz Odžaka.

Đaci četvrtog i petog razreda su kroz ovaj pilot projekat dobili dodatne časove fizičkog vaspitanja, a time i mogućnost da svaki dan provode u fiskulturnoj sali.

– Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta je u potpunosti spremno dočekao realizaciju ovog projekta. Pregledi i testiranja predstavljaju inicijalna merenja i pomoću njih ćemo dobiti jednu početnu sliku o trenutnom stanju naše dece. Na kraju celog projekta vršiće se još lekarski pregledi i merenja, kako bi videli da li projekat daje očekivane pozitivne rezultate, kako na zdravlje tako i na sposobnosti učenika – kazao je Mirković.

Testiranjem će u Vojvodini biti obuhvaćeno blizu hiljadu dece, a u celoj Srbiji 3.500 učenika. Na kraju realizacije pilot projekta sumiraće se rezultati, a plan je da se od naredne školske godine on primenjuje u svim osnovnim i srednjim školama.

Categories: ,