Prvenstvo Srbije u kids fitnesu treći put održano u Odžacima (FOTO)

Treći put Odžaci su ugostili najbolje takmičare u državi u dečjem fitnesu, a u okviru iste manifestacije 29. oktobra održan je i 3. “Victorty BB Open”.

Na Prvenstvu Srbije kojim je završena sezona takmičenja 2023. u dečjem fitnesu, preko 40 takmičara borilo se za titulu prvaka u devet uzrasnih kategorija kod devojčica i jednoj kod dečaka.

– Imali smo takmičare iz desetak klubova na Državnom prvenstvu, a što se tiče “Victorty BB Opena” nastupiće oko 300 takmičara, s tim da smo ubacili novu kategoriju fitnes čelendž, gde deca mogu da odmeravaju snagu u uzrasnim kategorijama. Rade se četiri stanice vežbi u 60 sekundi, pa ko najviše uradi – ispričala je Gorana Svilar, organizatorka takmičenja.

Marisela Grandić, selektorka fitnes reprezentacije Srbije za mlađe uzraste, kaže da je Državno prvenstvo kvalifikaciono za Evropsko prvenstvo koje će se za nekih dvadesetak dana održati u Slovačkoj.

– Na Prvenstvu Evrope biće velika i jaka naša reprezentacija. Prezadovoljna sam kako su deca sebe danas pokazala u najboljem mogućem svetlu. Svake godine su sve bolja i bolja, moram da pohvalim i trenere, svi radimo zaista na tome da deca budu na vrhunskom nivou. Sad nas čeka to Evropsko prvenstvo i ja se nadam da će takmičari pokazati ono što su radili cele godine – rekla je Grandić.

Put do vrhunskih rezultata nije nimalo lak i veoma dugo traje za takmičare u fitnesu koji ovim sportom počinju da se bave vrlo mladi. Trening od njih pravi šampione za ceo život, a ključ je u istrajnosti i posvećenosti, kaže Milica Grubor iz Bačke Palanke, koja je veoma uspešna na parteru.

– Bavim se fitnesom skoro tri godine, dolazim iz Bačke Palanke, a treniram za klub u Šimanovcima. Ovaj sport mi je prelep, jeste jako težak, ali ako se trudiš, trud se uvek isplati, i nedavno sam bila na Svetskom prvenstvu gde sam osvojila osvojila, nastavljam dalje, imam Evropsko prvenstvo u Slovačkoj i spremam se za to takmičenje – kazala je Milica.

Ema Vrbanić je jedna od uzdanica Fitnes kluba “Victorty BB” iz Bačkog Brestovca.

– Imam 12 godina i dolazim iz Bačkog Brestovca. Fitnes mi se mnogo svideo i sve sam uspešnija u ovom sportu – rekla je Ema.

Naša sagovornica bila je i Anđela Mihajlović koja trenira u Fitnes klubu “Garden Gym” iz Beograda.

– Fitnes se ističe od drugih sportova i po meni je najbolji. Na Svetskom prvenstvu sam bila trinaesta u konkurenciji 21 takmičarke. Na Državnom sam druga, na Balkanskom takođe – kazala je Anđela.

treniranja staju u minut i po koliko takmičari na državnom prvenstvu u dečjem fitnesu imaju vremena da se predstave sudijama svojom koreografijom.

– U koreografiji deca treba da pokažu akrobatske elemente, elemente snage, statičke elemente, plesa, i onako da sve bude lepo ukomponovano uz prateću muziku, kostim, šminka, tako da sve zajedno mi ocenjujemo celokupan utisak – istakla je Marisela Grandić, koja je na Prvenstvu Srbije u Odžacima bila članica sudijske komisije.

Boje Fitnes kluba “Victorty BB” iz Bačkog Brestovca na državnom prvenstvu branilo je šestoro takmičara, a za članove tog kluba završena je više nego uspešna jesenja sezona.

– Moram reći da smo ove godine imali devet zlatnih medalja, imali smo vicešampiona Balkana, naša Jovana Jovičić bi trebalo da se sprema i za Evropsko prvenstvo u Španiji, a danas na Državnom prvenstvu nadam se da ćemo barem dve medalje da uzmemo – rekla je Gorana Svilar, trener fitnes akrobatike i gimnastike.

Predstavnici kluba domaćina koji su se našli na pobedničkom postolju na Prvenstvu Srbije su Nikolina Pavlović, koja je zauzela drugo mesto u kategoriji devojčice – mlađe nade (7 godina), zatim Ema Vrbanić koja je osvojila treće mesto u kategoriji mlađih kadetkinja (12 godina), kao i Milan Zjačić koji je zauzeo prvo mesto u kategoriji dečaka do 10 godina.

Za razliku od Državnog prvenstva gde se takmičari predstavljaju solo koreografijama, publika je na “Victorty BB Openu” imala priliku da vidi i nastupe u fitnes parovima, grupama i formacijama. Pokrovitelj ove sportske manifestacije bila je opština Odžaci.

Categories: