Crveni krst Odžaci dobitnik Srebrne plakete za doprinos davalaštvu krvi

Zavod za transfuziju krvi Vojvodine je povodom 78. godišnjice postojanja, 30. oktobra dodelio priznanja najuspešnijim pojedincima, organizacijama Crvenog krsta, kompanijama, školama i fakultetima koji su doprineli da se mreža dobrovoljnih davalaca krvi iz godine u godinu povećava.

Crveni krst Odžaci
Crveni krst Odžaci dobitnik je “Srebrne plakete” za pokazanu solidarnost i doprinos u stvaranju sigurnih rezervi krvi.

– Sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine iz Novog Sada krenuli smo saradnju 2018. godine, kada je u primenu ušao novi Zakon o transfuzijskoj medicini, samim tim je Služba u Somboru pretvorena u bolničku banku krvi, a akcije od tad organizuje isključivo Zavod za transfuziju krvi Vojvodine. Novim zakonom je veće obaveze i ovlašćenja dobio Crveni krst, koji je više angažovan u organizovanju akcija davanja krvi – rekla nam je Ljiljana Mladenović, sekretar Crvenog krsta Odžaci.

U opštini Odžaci ima oko 500 dobrovoljnih davalaca krvi, a neki su prešli trocifren broj davanja. Svi oni pomažu da se obezbede dovoljne količine krvi za pacijente kojima je transfuzija krvi neophodna.

Iz Crvenog krsta Odžaci stalno podsećaju i motivišu građane da daju krv redovno, jer je ona potrebna svakog dana. Posebno raduje što na akcije dolazi sve više srednjoškolaca.

– Promocija dobrovoljnog davalaštva krvi i motivacija, pre svega, mladih ljudi jeste jedno od javnih ovlašćenja Crvenog krsta. Znači, država je Crvenom krstu poverila ovaj zadatak i mi smo u obavezi to da radimo. Naša organizacija je ove godine organizovala i jednu vanrednu akciju isključivo za maturante koji su napunili 18 godina. To je bilo u martu u Gimnaziji i ekonomskoj školi “Jovan Jovanović Zmaj”, a takođe redovno radimo predavanja po srednjim školama na temu motivacije dobrovoljnih davalaca krvi – navela je Mladenović.

Crveni krst Odžaci i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine godišnje realizuju 28 redovnih akcija prikupljanja krvi od dobrovoljnih davalaca. Pored toga ove godine bile su četiri vanredne akcije davanja krvi i još jedna je planirana u decembru.

– Akcije dobrovoljnog davanja krvi se redovno organizuju u sedam mesta naše opštine. Nadam se da će u narednoj godini u plan akcija ući i Lalić, na čemu mi insistiramo jer imamo davaoce iz Lalića koji redovno dolaze na akcije u Odžacima – zaključila je sekretarka opštinske organizacije Crvenog krsta u Odžacima.

Categories: